Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να προχωρήσει στις 19 Απριλίου στην καθαίρεση του ιερέα Στυλιανού Σάββα, ο οποίος βίαζε τη θετή του κόρη Έλενα, από την ηλικία των τεσσάρων ετών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο Στυλιανός Σάββας δίχασε την Εκκλησία και την κοινωνία της Κύπρου όσο κανείς άλλος: Η σεξουαλική κακοποίηση της Έλενας διήρκησε έξι χρόνια, προτού το μικρό κορίτσι βρει το θάρρος να τον καταγγείλει στις αρχές. Κανείς δεν την πίστεψε τότε, η υπόθεση εξαφανίστηκε και τελικώς με την επιμονή της κατάφερε να ακουστεί δέκα χρόνια μετά. Όταν και εκδικάστηκε η υπόθεση, η κυπριακή Δικαιοσύνη καταδίκασε τον ιερέα σε μόλις δύο χρόνια κάθειρξη…
Σήμερα η καθαίρεσή του πλέον καθίσταται αναπόφευκτη μετά την αποκάλυψη των πρακτικών της Ιεράς Συνόδου, με ημερομηνία 25 Ιουνίου 2015, τα οποία ευθέως παραπέμπουν σε στημένη διαδικασία η οποία δρομολογούσε την οριστική απαλλαγή του από τις κατηγορίες που του επιδαψιλεύονταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, όσο και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, μειοψήφισαν, θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει πιο ενδελεχής έρευνα, παραπέμποντας τον ιερέα προς καθαίρεση.
Την πρόταση για καθαίρεση αναμένεται να υποβάλει ο μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο μητροπολίτης ο οποίος στην προηγούμενη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου για εξέταση της υπόθεσης του Στυλιανού Σάββα, είχε αποσύρει τις κατηγορίες που βάρυναν τον ιερέα.
Επιπλέον, τα πρακτικά της Ιεράς Συνόδου, αναφέρουν πως ο μητροπολίτης Ησαΐας αναφερόμενος στον ιερέα είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «έχει αρκετά ταλαιπωρηθεί, τόσον ο ίδιος όσον και η οικογένειά του».
Συγχρόνως, η κυπριακή δικαιοσύνη καλεί ξανά τη σύζυγο του ιερέα για περαιτέρω εξέταση της υπόθεσης της Έλενας.
Συνοδικός σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» ανέφερε πως η καθαίρεση είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει η Σύνοδος ώστε να κoπάσουν ως ένα βαθμό οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν και οι οποίες πλέον έχουν ξεπεράσει τα όρια της Κύπρου…
Εξάλλου, όπως πλέον σαφώς προέκυψε από τα ρεπορτάζ και την δημοσιογραφική έρευνα και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα του Μητροπολίτη Ταμασού, οι ιεράρχες που συνέβαλαν στην απαλλαγή του Στυλιανού Σάββα μετά την αποφυλάκισή του, από την Ιερά Σύνοδο είναι ο ίδιος ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος εμπλέκεται στις υποθέσεις προσηλυτισμού που οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου, και ο Κύκκου Νικηφόρος, καθώς και ο επίσκοπος Λήδρας Επιφάνιος και ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.
Παράλληλα, από τα πρακτικά της Συνόδου προκύπτει ότι ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος είχε εισηγηθεί επανεξέταση της υπόθεσης λόγω του ότι στο μεταξύ μεσολάβησαν οι δύο αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων. Τότε όμως, σύμφωνα με τον μητροπολίτη Πάφου, ο μητροπολίτης Κιτίου είχε εκφράσει τη θέση πως «το θέμα δεν δύναται να επανεξετασθεί» ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.
Τέλος, στα πρακτικά καταγράφεται ότι: «Κατόπιν τούτων, ο μητροπολίτης Ταμασού λέγει ότι ως οικείος επίσκοπος αποσύρει την υπόθεσιν από την Ιεράν Σύνοδον και θα την εξετάσει ο ίδιος κατά την κρίσιν αυτού».
Η επιστολή της οικογένειας της Έλενας
Τις ευχαριστίες της στον Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα «για τη συστηματική φροντίδα που επέδειξε για την Έλενα» εκφράζει με σημερινή επιστολή της η οικογένεια της Έλενας Φραντζή.
Επιπρόσθετα, χαιρετίζει την απόφαση του Μητροπολίτη Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐα να παραπέμψει εκ νέου το ζήτημα «του θύτη Ιερέα στην Ιερά Σύνοδο για να επανεξετάσει εις βάθος το ζήτημα θέτοντάς το στις ορθές του διαστάσεις, ώστε να ακολουθήσουν οι δέουσες ενέργειες».
Αναφέρεται επίσης πως στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσουν σε σύσταση ιδρύματος επ’ ονόματι της Έλενας, που θα «έχει ως στόχο την παροχή νομικής αρωγής και ψυχοκοινωνικής στήριξης στα θύματα κακοποίησης και θα συμβάλλει στην προαγωγή της έρευνας στα θέματα αυτά. Ευελπιστούμε στην οικονομική επιχορήγηση της πολιτείας για την δημιουργία αυτού του Ιδρύματος».
Πηγή: Philenews.com