Χρυσαυγίτες εμπόδισαν παρέλαση στη Σαντορίνη γιατί η σημαιοφόρος ήταν από την Αλβανία

Επεισόδια προκάλεσαν μέλη της Χρυσής Αυγής χθες, στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στο Εμπορείο Σαντορίνης.

Συγκεκριμένα, λίγα λεπτά πριν αρχίσει η καθιερωμένη παρέλαση, περίπου 20 άτομα επιχείρησαν να την εμποδίσουν καθώς δεν τους άρεσε το γεγονός ότι η σημαιοφόρος έχει καταγωγή από την Αλβανία.

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, φορώντας μαύρες μπλούζες με το λογότυπο «Hellas Ultras», φώναζαν συνθήματα και έκαναν λόγο για προσβολή συμβόλου. Μάλιστα, σύμφωνα με το «santonews» τρομοκράτησαν γονείς που βρίσκονταν στο σημείο με τα παιδιά τους.

Κάποιοι γονείς τους αποδοκίμασαν ενώ κάποιοι άλλοι φοβούμενοι γενίκευση της σύρραξης πήραν τα παιδιά τους και αποχώρησαν.

Η εκδήλωση μνήμης τελικά ματαιώθηκε.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας:

«Η σημερινή παρεμπόδιση της τελετής εορτασμού της εθνικής επετείου στο Εμπορείο Σαντορίνης που επιχείρησαν μέλη της Χρυσής Αυγής με πρόσχημα ότι ο σημαιοφόρος δεν ήταν ελληνικής καταγωγής αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της περιφρόνησης τους για την ηρωική αντίσταση της πατρίδας μας στα φασιστικά και ναζιστικά στρατεύματα. Οι άνθρωποι αυτού του τόπου νίκησαν το φασισμό και θα το ξανακάνουν όποτε χρειαστεί. Τη σημαία έχουν δικαίωμα να κρατήσουν όλα τα παιδιά που μοιράζονται στα σχολεία μας “την ημετέρα παιδεία”. Οι θρασύβουλες πράξεις πατριδοκαπηλίας δεν έχουν χώρο στην ελληνική κοινωνία και εκπαίδευση. Συγχαίρουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων του Εμπορείου για την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση που κράτησαν. Οι σχολικές τους κοινότητες έχουν την πλήρη συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε κινήσεις προστασίας τους σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο».