Ο Έλληνας επιχειρηματίας που καταχράστηκε 42 εκατ. ευρώ από ομογενείς στη Γερμανία

Σαράντα δύο εκατομμύρια ευρώ έχει καταχραστεί ένας Λαρισαίος επιχειρηματίας από 10.000 Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, σε μια υπόθεση που απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη εδώ και αρκετά χρόνια.

Ο Θανάσης Σακελλαρίου, επιχειρηματίας από τη Λάρισα, μετανάστευσε το 1972 στη Γερμανία, και το 1977 ίδρυσε μια ασφαλιστική εταιρεία, η οποία πουλούσε ασφάλειες ζωής και συνταξιοδοτικά προγράμματα σε Έλληνες μετανάστες. Το 1992 ιδρύει στην Ελλάδα νέα ασφαλιστική εταιρεία, στην οποία πουλάει ασφαλιστικά προϊόντα από την πρώτη του εταιρεία, με προμήθεια 10% επί των ασφαλίστρων.

Κάθε χρόνο από το 1992, ο Σακελλαρίου ανανέωνε την άδειά του από το Ελληνικό Δημόσιο, παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία για το αποθεματικό της εταιρείας.

Από τα τέλη του 2008, η εποπτική Αρχή στη Γερμανία δέχθηκε εκατοντάδες καταγγελίες για την εταιρεία. Το 2010 η αρμόδια αρχή στην Ελλάδα διαπιστώνει ότι τα πιστοποιητικά που η εταιρεία προσκόμιζε για την επιβεβαίωση των αποθεμάτων της, ήταν πλαστά. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2011 γίνεται ανάκληση της άδειας στην Ελλάδα. Το έλλειμμα που διαπιστώθηκε στην εταιρεία ήταν περίπου 42 εκατ. ευρώ.

Τα θύματα της εταιρείας κατέθεσαν μηνύσεις, αλλά στα ελληνικά δικαστήρια ο κ. Σακελλαρίου δεν εμφανίστηκε ποτέ, ενώ οι γερμανικές αρχές δεν τον εξέδωσαν στην Ελλάδα, επικαλούμενοι απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων. Έτσι, ο κ. Σακελλαρίου παραμένει ελεύθερος μέχρι σήμερα…

Ένα μέρος των 10 περίπου χιλιάδων ομογενών, έχει αποζημιωθεί σε ποσοστό 70% των συμβολαίων του από το Εγγυητικό Κεφάλαιο, ωστόσο αρκετοί δεν έχουν λάβει τίποτα, αφού το Ελληνικό Δημόσιο δεν αναγνωρίζει τα ασφαλιστικά προϊόντα που τους είχε πουλήσει ο κ. Σακελλαρίου. Πολλοί είναι αυτοί, που έχουν καταθέσει αγωγή εναντίον του Δημοσίου, καθώς υποστηρίζουν πως κακώς δινόταν άδεια στην εταιρεία από το 1993 έως και το 2010.