Επεισόδια με ΜΑΤ & μεταλλωρύχους στο υπ. Περιβάλλοντος - Η απάντηση-έκπληξη από Σταθάκη (Βίντεο)

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, συνάντησε τελικά αντιπροσωπεία των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί, έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος, διαμαρτυρόμενοι για την αναστολή της επένδυσης της Eldorado στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους, ανακοίνωσε προς έκπληξη όλων ότι τελικά σε  «μια-δυο ημέρες θα δοθούν οι άδειες για την Ολυμπιάδα».

«Η αδειοδότηση της Ολυμπιάδας είναι πλήρης και ολοκληρώνεται σήμερα και αύριο», ανέφερε και πρόσθεσε: «άρα δίνονται τρεις άδειες που επιτρέπουν πλήρη λειτουργία». Μια δήλωσε που εξέπληξε τους πάντες, μετά τις δηλώσεις του που είχαν προηγηθεί χθες επί του θέματος. .

Όσο για το θέμα των Σκουριών και αυτό που εκκρεμεί για τη μεταλλουργία, παρέπεμψε στη διαδικασία της διαιτησίας: «το θέμα των Σκουριών όπως και το θέμα για το οποίο υπάρχει εκκρεμότητα της μεταλλουργίας, της καθετοποίησης της παραγωγής στην Ελλάδα, το εργοστάσιο, πέρα από τα δύο ορυχεία, θα μπουν στη διαδικασία της διαιτησίας. Θα είναι τρίμηνης διάρκειας και όπως προβλέπει και η σύμβαση, φιλοδοξούμε ότι θα λύσει όλες τις εκκρεμότητες».
Κι όλα αυτά μετά τα επεισόδια που είχαν προηγηθεί νωρίς το πρωί. Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού έφτασαν  στην Αθήνα με τρία πούλμαν και  λίγο μετά τις 8.30 το πρωί,  ομάδα εργαζομένων έκανε έφοδο στο υπουργείο Περιβάλλοντος στη Μεσογείων ζητώντας να δει τον υπουργό.

 

 

Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και φτάνοντας στο υπουργείο θέλησαν να μπουν μέσα. Ομάδες της αστυνομίας τους απαγόρευσαν την είσοδο και τους απώθησαν με χημικά, όμως γύρω στα 10 άτομα κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

Έτσι αυτή την ώρα τα περίπου 10 άτομα βρίσκονται εντός του υπουργείου, ενώ τα ΜΑΤ έχουν αποκλείσει την είσοδο στους υπόλοιπους διαδηλωτές.

Οι εργαζόμενοι έχουν απλώσει ένα πανό που γράφει τη λέξη «κατάληψη» και διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών που προκάλεσαν την απόφαση της Eldorado να αναστείλει τα έργα της στην Ελλάδα.

«Δεν φεύγουμε αν δεν πάρουμε τις άδειες» φωνάζουν.

«Μπορεί ο Τσίπρας να μιλά για επενδύσεις αλλά αυτή η επένδυση κλείνει» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας Χρήστος Ζαφειρούδας.

 

Οι εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι με την αποχώρηση της Eldorado, είναι έξαλλοι και με τον σύμβουλο στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα που προχθές έγραψε στο Facebook «στα τσακίδια» για τη επένδυση της Eldorado. Έτσι ένα απ’ τα συνθήματα που φωνάζουν είναι: «Καρανίκα αλήτη του Τσίπρα δεκανίκι».