Αβραμόπουλος: Σοβαρή απειλή το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη

Σοβαρή χαρακτήρισε την απειλή του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη ο επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως είπε, υπάρχουν περίπου 3.600 ομάδες οργανωμένου εγκλήματος με διεθνή εγκληματική δραστηριότητα, που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, διαφθοράς, εμπoρίου όπλων και ανθρώπων, εγκλημάτων στο περιβάλλον και στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στη νόμιμη οικονομία θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ασφαλέστερης Ευρώπης και ενός πιο αξιόπιστου περιβάλλοντος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της.

Συγκεκριμένα, σε συζήτηση για το οργανωμένο Έγκλημα ο επίτροπος υποστήριξε ότι με την πρόληψη και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας σε όλες τις μορφές της, η Ε.Ε. θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ασφαλέστερης Ευρώπης, στην οικονομική ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Επικαλούμενος στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για το 2013, ανέφερε ότι σε ποσοστό 50% οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η διαφθορά στη χώρα τους έχει αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια, ενώ το 40% πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί εμπόδιο για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εσωτερική αγορά.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κομισιόν για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς και των δραστηριοτήτων του οργανωμένου εγκλήματος στην Ε.Ε., καθώς και στις τρέχουσες επιχειρησιακές προτεραιότητες της Europol, μεταξύ των οποίων η παράνομη μετανάστευση, το τράφικινγκ, η φοροδιαφυγή, το εμπόριο συνθετικών ναρκωτικών, κοκαΐνης και ηρωΐνης, το εμπόριο πυροβόλων όπλων και οι παράνομες δραστηριότες των κυκλωμάτων του οργανωμένου εγκλήματος κατά της ιδιοκτησίας.