Δυστύχημα στην Αίγινα: "Ήταν δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, δεν ήξεραν να κολυμπούν"

Στον Εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου οδηγείται σήμερα το πρωί ο πλοίαρχος και ο ναύτης που ήταν στο πηδάλιο της ιδιωτικής υδροφόρας χθες το πρωί, όταν συνέβη το δυστύχημα στην Αίγινα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν.

Οι δύο ναυτικοί κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, διατάραξη θαλάσσιας κυκλοφορίας και παράβαση κανονισμού περί αποφυγής συγκρούσεων.

Το Λιμεναρχείο Αίγινας έχει ορίσει ήδη πραγματογνώμονα για να διαπιστώσει τα αίτια της τραγωδίας.

Να θυμίσουμε ότι το συμβάν έγινε χθες το πρωί γύρω στις 8.00 στη θαλάσσια περιοχή Καβουρόπετρας 2,5 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Σουβάλας. Το πλοίο “Αίγινα” συγκρούστηκε με το αλιευτικό σκάφος “Παναγιώτης ” όπου επέβαιναν οι 2 άτυχοι ψαράδες, αδέρφια, 62 και 74 ετών αντίστοιχα, ο Παντελής και ο Γιώργος Μπήτρος, που έχασαν τη ζωή τους.

Με τη σύγκρουση το αλιευτικό σκάφος “Παναγιώτης”, ξύλινης κατασκευής διαλύθηκε και βυθίστηκε σε λίγα λεπτά. Τα δύο αδέλφια που επέβαιναν σε αυτό, έπεσαν στη θάλασσα και περισυνελέγησαν στη συνέχεια νεκρά από το πλήρωμα της υδροφόρας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ψαράδες εκείνη τη στιγμή μάζευαν τα δίχτυα, και δεν άκουσαν τις φωνές του πλοιάρχου του πλοίου.

Ο πλοίαρχος του “Αίγινα” προσπάθησε να κάνει ελιγμό, όμως το αλιευτικό με τους δύο επιβαίνοντες δεν πρόλαβε να απομακρυνθεί και συγκρούστηκε στη δεξιά πλευρά της πρύμνης της υδροφόρας.

Συγκλονισμένος ο υποπλοίαρχος της υδροφόρας δήλωσε: «Ήμασταν στα 50 μέτρα, τους φώναζα “περιμένετε”… Ήταν δίπλα μας και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι, δεν ξέραμε ότι δεν ήξεραν να κολυμπούν».

Ο υποπλοίαρχος, την ώρα της σύγκρουσης, ήταν εκτός βάρδιας. “Κοιμόμουν, βγήκα και είδα το αλιευτικό σκάφος να έχει βουλιάξει, να έχει πέσει, να έχουν πνιγεί δύο άνθρωποι”, φέρεται να έχει δηλώσει.