Τα λείψανα 17 αγνοουμένων - πεσόντων στην Κύπρο επιστρέφουν στην πατρίδα

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής των λειψάνων των 17 πεσόντων στρατιωτών της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) που έπεσαν κατά την εισβολή του Αττίλα.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρέστη στην τελετή.

«Υποκλινόμαστε για άλλη μια φορά στις ηρωικές μορφές εκείνων που χάθηκαν στον αγώνα κατά του εισβολέα. Αυτούς που ανήκουν στο πάνθεον των ηρώων, συνεχίζοντας με το παράδειγμα τους την ένδοξη ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι γραμμένη με ανεξίτηλο το αίμα επώνυμων και ανώνυμων Ελλήνων. Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την προσφορά τους στο Έθνος», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Τα λείψανα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C- 130 της Eλληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πρόκειται για τους:

Αντιπτέραρχο Παναγόπουλο Βασίλειο
Συνταγματάρχη (ΠΖ) Παπαλάμπρου Βασίλειο

Έφεδρους Ανθυπασπιστές (ΠΖ)

Καραγεώργο Αθανάσιο
Σίννη Αργύριο
Κωνσταντακόπουλο Ιωάννη
Χαμουριωτάκη Γεώργιο
Παπαδόπουλο Ιωάννη
Μπροδήμα Κωνσταντίνο
Ζερβομανώλη Γεώργιο
Τριάντη Βασίλειο
Τριανταφυλλίδη Μανούσο
Κρητικό Νικόλαο
Αθανασίου Νικόλαο
Εφεδρο Ανθυπασπιστή (ΚΔ) Κουρούνη Σωτήριο
Εφεδρο Ανθυπασπιστή (ΚΔ) Τσιλιβάκη Στέφανο
Έφεδρο Ανθυπασπιστή (ΜΧ) Άνθη Ελευθέριο
Έφεδρο Ανθυπασπιστή Πολεμικού Ναυτικού (Ακταιωρός Φαέθων) Νιάφα Νικόλαο.

Στην επίσημη τελετή παράδοσης – παραλαβής των λειψάνων, παρουσία συγγενών των πεσόντων από την Ελλάδα παρέστη και μίλησε και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Τα λείψανα των 10 βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στις εκταφές τις Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα στο κατεχόμενο σήμερα Κιόνελι, σε κοντινή περιοχή με το στρατόπεδο το 1974 της ΕΛΔΥΚ.

Άλλοι τρεις ΕΛΔΥΚάριοι βρέθηκαν σε τάφο στη «νεκρή» ζώνη, στην περίμετρο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμιας, βρέθηκαν άλλοι τρείς, ο κυβερνήτης Παναγόπουλος Βασίλειος και δύο καταδρομείς του μοιραίου Noratlas- 4.

Η εύρεση των λειψάνων έγινε από το πρόγραμμα εκταφών της Επιτροπής για Αγνοούμενα Πρόσωπα και αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.