Ανήλικος μετανάστης στο BBC: Πολύ δύσκολη η ζωή στην Ελλάδα

Ο Μουσταφά είναι μόλις 17 ετών και κάθε μέρα προσπαθεί να κρυφτεί σε κάποιο φορτηγό στο λιμάνι της Πάτρας και να διαφύγει στην Ιταλία.

Μιλώντας στο BBC λέει πόσο επικίνδυνο είναι να ζεις στην Ελλάδα και περιγράφει τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και άλλων συνομηλίκων του σε κάποιο από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια της πόλης. Πολλοί μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρας μπαίνουν στη διαδικασία να πάρουν τεράστια ρίσκα για τη ζωή τους, με την ελπίδα ότι θα περάσουν απέναντι στην Ιταλία, δήλωνει ο 17χρονος.

Το BBC, χάρη στην κάμερα του Γιώργου Μουτάφη και την παραγωγή του Κώστα Καλλέργη, βρέθηκε εκεί και μίλησε σε έναν από τους μετανάστες, τον 17χρονο Μουσταφά.

Ο νεαρός πρόσφυγας μένει εδώ και μήνες σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στην Πάτρα μαζί με πολλούς ακόμη μετανάστες.

Μιλώντας ο ίδιος στην κάμερα αναφορικά με τα όσα έχει ζήσει στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, δηλώνει: «Είναι πολύ επικίνδυνο να ζεις έξι ή επτά μήνες εδώ». Ο ίδιος προσθέτει: «Τις περισσότερες φορές δεν έχουμε ρεύμα. Είναι πολύ βρώμικα και κοιμόμαστε κάτω χωρίς χαλιά. Όταν κάνει κρύο, πολλά αγόρια αρρωσταίνουν». Όπως διευκρινίζει στο βίντεο ο 17χρονος, έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να διαφύγει, ωστόσο η αστυνομία τον έχει προλάβει. Ο ίδιος, όμως, ξεκαθαρίζει πως δεν πτοείται. «Θα το κάνω ξανά και ξανά. Δεν με ενδιαφέρει αν θα κινδυνεύσω. Όλα είναι θέμα τύχης» δηλώνει ο 17χρονος, λέγοντας πως θα κρύβεται κάτω από φορτηγά, έως ότου τα καταφέρει.

Δείτε το βίντεο: