Καρμανιόλα ο δρόμος που σκοτώθηκαν τα παιδιά στον Εύοσμο-Νέα στοιχεία για την τραγωδία

Η τραγική ιστορία ξεκινά από τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν ένα αυτοκίνητο μάρκας Volvo στο οποίο επέβαιναν πέντε άτομα εξετράπη -για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο- της πορείας του και προσέκρουσε σε τσιμεντένιο τοιχίο και στη συνέχεια σε περίφραξη, αφαιρώντας την ζωή από από τρία παιδιά 17χρονών και ένα 19, ενώ ένας ακόμα 17χρονος μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, όπου βρίσκεται διασωληνωμένος και σε καταστολή.

Η καθ’ ύλην αρμόδια εισαγγελέας Ευαγγελία Καρανίκα διέταξε τεχνική πραγματογνωμοσύνη, ώστε να διερευνηθούν οι συνθήκες του πολύνεκρου τροχαίου.

Σύμφωνα με την εντολή της εισαγγελέως, θα οριστεί πραγματογνώμονας που θα διενεργήσει τεχνικό έλεγχο στο αυτοκίνητο. Μετά από αυτόν θα συνταχθεί πόρισμα, το οποίο μαζί με τα αποτελέσματα της προανάκρισης -την οποία διεξάγει το Α’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης- θα προσκομιστεί στις δικαστικές αρχές.

Πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ

Η ΕΛ.ΑΣ. σε επίσημη ανακοίνωση για το δυστύχημα αναφέρει: «Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (28-03-2017), στην περιοχή του Ευόσμου, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 17χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του, προσκρούοντας αρχικά σε τσιμεντένιο κράσπεδο και στη συνέχεια σε τσιμεντένιο τοίχο περίφραξης, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του ανωτέρω οδηγού και τριών συνεπιβατών του (ημεδαποί ηλικίας 17,17 και 19 ετών), καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό έτερου επιβάτη του οχήματος (17χρονος ημεδαπός). Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης».

Βουβός θρήνος σε όλο τον Εύοσμο

Η τελευταία βόλτα τα ξημερώματα της Τρίτης, δεν στέρησε την ζωή σε μια παρέα παιδιών, αλλά σε πέντε έφηβους που είχαν μεγαλώσει μαζί και συναναστρέφονταν από μικρά παιδιά.

Στην περιοχή του Ευόσμου η ατμόσφαιρα είναι βαριά. Οι συμμαθητές των παιδιών στη Γ’ Λυκείου του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ και οι καθηγητές τους ήταν συγκλονισμένοι από τον τραγικό χαμό τους, ενώ πολλοί από αυτούς έσπευσαν να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα μήνυμα στο σημείο που οι τέσσερις νεαροί άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Θρήνος και θλίψη και στα σπίτια των νεαρών,που έχουν πλημμυρίσει από συγγενείς, αλλά κυρίως από νεαρούς φίλους του.

Αντίστοιχα, το πάρκο που βρίσκεται απέναντι από το σπίτι του ίδιου νεαρού είχε γεμίσει με συνομήλικούς του που κρατώντας λίγα λουλούδια ή ένα κερί πήγαν να τον αποχαιρετήσουν.

Η κηδεία του παιδιού που ήταν συνοδηγός στο όχημα θα γίνει σήμερα, Τετάρτη, στις 10:00 το πρωί, ενώ η κηδεία του οδηγού του μοιραίου αυτοκινήτου θα γίνει το πρωί της Πέμπτης, στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο 19χρονος της παρέας είχε ανεβάσει μια φωτογραφία που τον έδειχνε να οδηγεί και από κάτω σχολίαζε: «Αν μια μέρα η ταχύτητα με σκοτώσει, εσύ μην κλάψεις, διότι εγώ εκείνη την ώρα γελούσα» nearos-1έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό αναρτώντας μια φωτογραφία αλλά και μια κλήση που είχε πάρει από την Τροχαία γιατί δεν φορούσε κράνος.

Τα αναπάντητα ερωτήματα

Στο μεταξύ πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που προκύπτουν για το τραγικό τροχαίο.

Το δυστύχημα συνέβη στη συμβολή των οδών Αναγεννήσεως και Σμύρνης. Το όχημα κινούνταν στην οδό Αναγεννήσεως που είναι ένας φαρδύς δρόμος που δεν φέρει κλίσεις που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία στραβοτιμονιά.

Κάτοικοι πάντως της περιοχής υποστηρίζουν ότι ο δρόμος που σημειώθηκε το τραγικό τροχαίο είναι επικίνδυνος, ενώ παράλληλα τονίζουν την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στο οδόστρωμα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σύμφωνα με καταγγελίες, στο σημείο τα βράδια συγκεντρώνονται οδηγοί και κάνουν αυτοσχέδιες κόντρες.

Μένει να ερευνηθεί, αν ο πατέρας του 17χρονου στον οποίο φέρεται να ανήκει το Volvo, γνώριζε ότι ο γιος του πήρε τα κλειδιά του οχήματός του.

Ποια προβλήματα είχαν καταγραφεί στον δρόμο που σκοτώθηκαν τα τέσσερα παιδιά

Το σημείο “μηδέν” για τα παιδιά, είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Το 2015 οι κάτοικοι της περιοχής για να βελτιωθεί ο δρόμος της οδού και να ληφθούν μέτρα. Πίστευαν αργά ή γρήγορα πως θα συμβεί το κακό και θα χάσουν την ζωή τους άνθρωποι. Για αυτό το λόγο οι κάτοικοι είχαν μαζέψει υπογραφές, ώστε να τις δείξουν στις αρχές και να ληφθούν ευθύνες, αν σε περίπτωση συμβεί θανατηφόρο τροχαίο.

Ο συγκεκριμένος δρόμος βρίσκεται πάνω από την περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, σε μια περιοχή που ξεκίνησε να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών εμπόδισε την ανάπτυξη της και την ανέγερση επιπλέον κτισμάτων.

Οι οδηγοί στον συγκεκριμένο δρόμο, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, καθώς από το πλάτος του δρόμου νομίζουν ότι βρίσκονται σε κάποιο περιφερειακό δρόμο, αφού δεν υπάρχουν σχετικές πινακίδες με όρια ταχυτήτων, ενώ τέλος οι κάτοικοι στο παρελθόν είχαν ζητήσει από το Ινστιτούτο Μεταφορών να μελετήσουν την οδό και να σχεδιάσουν μια προτεινόμενη λύση, αλλά ο δήμος Κορδελιού –  Ευόσμου είχε δηλώσει πως αδυνατεί να καλύψει οικονομικά την μελέτη.

Φωτογραφίες από το σημείο:

ea  ea1_0ea3_0 ea44