Δείτε σε ποια τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ

Μπορεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου να έχουν ξεκινήσει εδώ και δύο μέρες, ωστόσο σήμερα δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ, με το οποίο καθορίζονται τα τμήματα πανεπιστημίων καθώς και ΤΕΙ στα οποία θα μπορούν, από φέτος, να έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με το το ΦΕΚ 545/22-2-2017, στο οποίο περιλαμβάνεται η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου και του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα τεχνικής εκπαίδευσης Δημήτρη Μπαξεβανάκη οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων θα έχουν πρόσβαση σε: “Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και για ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων ανά Τμήμα σε τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων».

Μια απόφαση, φυσικό επακόλουθο της δέσμευσης του υπουργείου Παιδείας (ν. 4386/16 και 4452/17), να διευρυνθεί η πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ τόσο σε σχολές και τμήματα των ΤΕΙ, αλλά και για πρώτη φορά σε σχολές και τμήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ενώ για πρώτη εξίσου φορά προβλέπεται κοινή ομάδα σχολών σε ΤΕΙ, πανεπιστήμια και στρατιωτικές σχολές στις οποίες έχουν πρόσβαση όλοι οι απόφοιτοι.

Αναλυτικά οι πίνακες του ΦΕΚ

epal-tei-panep