Η Δυτική Αττική "φωλιά" της οργανωμένης μαφίας - Τι εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ

Η Δυτική Αττική έχει γίνει και πάλι το “καταφύγιο” της οργανωμένης μαφίας, εκτιμούν αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για σκληρές συμμορίες οι οποίες δρουν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Οι αστυνομικοί σημειώνουν ότι η έξαρση των ληστειών και των διαρρήξεων μπορούν να συνδεθούν με τις αποφυλακίσεις ποινικών, καθώς είναι πολύ πιθανόν τα άτομα αυτά να μπήκαν και πάλι στο “παιχνίδι” του υποκόσμου.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι “εγκέφαλοι” των συμμοριών αυτών φέρονται να είναι ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, τους οποίους παρακολουθούν στενά.

Πληροφορίες που επικαλείται ο “Ελεύθερος Τύπος” υπογραμμίζουν ότι οι ύποπτοι αυτοί συνεργάζονται με ομάδες Ρομά: «Στη δυτική Αττική έχουμε το βαρύ έγκλημα που προέρχεται από ομογενείς (Ρωσία, Καζακστάν) και το χαμηλότερης έντασης έγκλημα που προέρχεται από Ρομά. Έχει παρατηρηθεί, ωστόσο, συνεργασία ανάμεσά τους. Τον αρχηγικό ρόλο τον έχουν οι ομογενείς που δεν αποκλείεται να παίρνουν μερίδιο της λείας από επιθέσεις που κάνουν Ρομά. Ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μέχρι πρότινος ανενεργών συμμοριών», ανέφερε αστυνομική πηγή στην εφημερίδα.

Τα σχέδια των επιθέσεων έχουν στόχο χρηματοκιβώτια εταιρειών στα δυτικά και τα βόρεια προάστια της Αττικής. Η δραστηριότητα των κακοποιών έχει σημειώσει αύξηση τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες, όταν (διόλου τυχαία) αποφυλακίστηκαν ποινικοί, από τους οποίους ορισμένοι χρησιμοποίησαν τον ευνοϊκό νόμο Παρασκευόπουλου.

Στη Δυτική Αττική υπάρχουν ομογενείς που έχουν μεταφέρει στην Ελλάδα την κουλτούρα, τη δομή και την ιεραρχία της παραδοσιακής μαφίας των χωρών τους αναφέρουν αστυνομικοί που υπηρετούν στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν στη δυτική Αττική ποινικοί που έχουν βαφτιστεί «Vor» (αξίωμα της μαφίας σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης).

Τα άτομα αυτά έχουν ηγετική θέση, δίνουν τις εντολές για τις επιθέσεις και φυσικά παίρνουν και τη μερίδα του λέοντος από τα κλοπιμαία. Παράλληλα λύνουν διαφορές μεταξύ μικρότερων συμμοριών. Ο «άγραφος νόμος» υπαγορεύει ότι σε περίπτωση που φυλακιστούν, συνεργοί τους είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν την οικογένειά τους και να τους στέλνουν χρήματα στη φυλακή. Σήμα κατατεθέν των «Vor» είναι τατουάζ που κάνουν στο σώμα τους (συνήθως αστέρια που φανερώνουν τη “θέση” τους).

Προτεραιότητα της Ασφάλειας Αττικής είναι πλέον η εξάρθρωση αυτών των συμμοριών, με θύματα δεκάδες επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ανάλογα με το χτύπημα, αλλάζει η σύνθεση των συμμοριών, όπως και ο οπλισμός τους. Όμως το πλεονέκτημα για την αστυνομία είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν λειτουργούν «επαγγελματικά» και αφήνουν πίσω τους πολλά ίχνη.

«Ανεξαρτήτως του εντολέα υπάρχουν μέλη στις συμμορίες αυτές που δεν έχουν την κουλτούρα της οργανωμένης μαφίας, που θα αποθησαυρίσει, θα επιχειρήσει να ξεπλύνει τη λεία της, δεν θα αφήσει ίχνη πίσω της. Αντιθέτως έχουμε παραδείγματα πρόχειρης δράσης. Ατόμων που ληστεύουν για να πάρουν ένα ακριβό αυτοκίνητο και να διάγουν πολυτελή βίο. Αυτό κάνει τις συμμορίες αυτές ευάλωτες», αναφέρει η αστυνομική πηγή της εφημερίδας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της επίθεσης που έγινε την περασμένη Κυριακή σε μίνι μάρκετ στον Άγιο Παντελεήμονα και αποδίδεται σε μία από αυτές τις οργανώσεις. Οι δράστες άφησαν πίσω τους δύο αυτοκίνητα με πλούσιο υλικό προς συλλογή από τις Αρχές, τον πρώτο μετά από σύγκρουση με περιπολικό και το δεύτερο έπειτα από καταδίωξη.

Ένα ακόμη αδύνατο σημείο των συμμοριών της Δυτικής Αττικής είναι η συχνότητα των χτυπημάτων τους, καθώς όπως λένε οι αστυνομικοί αυτό αυξάνει τις πιθανότητες λάθους. Ένα από τα τελευταία κρούσματα ήταν μόλις την περασμένη Παρασκευή, όταν επτά άτομα εισέβαλαν στη βιομηχανία αλευροποιίας «Μύλοι Δάκου Α.Ε.» τα ξημερώματα και επιχείρησαν να αφαιρέσουν το χρηματοκιβώτιο χωρίς να τα καταφέρουν. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε γίνει επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Petrogaz», όπου οι δράστες εμβόλισαν με τζιπ την κεντρική πόρτα εισόδου, έδεσαν τους φύλακες και ξήλωσαν το χρηματοκιβώτιο. Οι αστυνομικοί αναζητούν το πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας BMW X5 με το οποίο διέφυγαν οι δράστες. Επιπλέον, ανεξιχνίαστες παραμένουν και οι ληστείες με καλάσνικοφ του περασμένου Δεκεμβρίου στα γραφεία της επιχείρησης Υφαντής στην Κηφισιά και στη βιοτεχνία με λευκά είδη που βρίσκεται στην οδό Φιλελλήνων στη Νέα Ιωνία.