Πενταετής κάθειρξη χωρίς αναστολή στον Σύρο που κακοποίησε το παιδί του στη Χίο

Σε πενταετή κάθειρξη χωρίς αναστολή, για τα αδικήματα της ενδοοικογενειακής βίας και της ενδοοικογενειακής σωματική βλάβης σε βάρος ανηλίκου και χωρίς ελαφρυντικά καταδικάστηκε ο 32χρονος Σύρος που κατέγραψε σε βίντεο την κακοποίηση του 3χρονου γιου του, στον καταυλισμό της Σούδας στη Χίο, ώστε να απειλήσει, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τη γυναίκα του που είναι στην Τουρκία, να έρθει στην Ελλάδα.

Στον δράστη δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό, καθώς σύμφωνα με την Εισαγγελέα, ο τρόπος με τον οποίο ασκήθηκε η βία θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.

«Άσκησε συνειδητή βία σε βάρους του μικρού, με σκοπό μέσω αυτή της βίας, να εκβιάσει τη μητέρα του ανηλίκου να έρθει από την Τουρκία στη Χίο. Έχουμε να κάνουμε με μία περίπτωση όπου χρησιμοποιείται ένα μέλος της οικογένειας για να εκβιαστεί ένα άλλο μέλος της οικογένειας. Προτείνω την ενοχή και για τις δύο πράξεις που είναι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα», σημείωσε η Εισαγγελέας Σπυριδούλα Σταυράτη και πρόσθεσε ότι «η μεταμέλεια δεν είναι αληθινή, περισσότερο νοιάζεται για το άτομό του παρά για τα όσα προκάλεσε το παιδί».

Ο κατηγορούμενος εμφανίστηκε στο δικαστήριο χωρίς δικηγόρο, αφού κανένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου δεν θέλησε να αναλάβει την υπόθεση. Τελικά το δικαστήριο αυτεπάγγελτα διόρισε ως συνήγορό του την πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου.

Στην κατάθεση του, ο αστυνομικός, μάρτυρας κατηγορίας, υποστήριξε πως ο Σύρος προέβη στην πράξη της βιαιοπραγίας κατά του τρίχρονου παιδιού του, προκειμένου να τον λυπηθεί η γυναίκα του και να έρθει στην Ελλάδα με το άλλο τους παιδί, αφού τον έχει εγκαταλείψει και παρέμενε στην Τουρκία. Επίσης, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι το παιδί δέχθηκε 11 χτυπήματα, από τα οποία θα μπορούσε να είχε χτυπήσει σοβαρά.