Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - Με δυσκολία οι μετακινήσεις

«Παραλύει» η χώρα την Πέμπτη, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες των συνδικάτων ενάντια στα «αντεργατικά μέτρα» που, όπως καταγγέλλουν, προωθούν κυβέρνηση και δανειστές. Κάλεσμα απευθύνει η ΓΣΕΕ σε συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως στις 11.00 το πρωί. «Η μαζική και ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία της Πέμπτης και το συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως θα είναι η ηχηρή απάντησή μας σε όλους εκείνους που με τις πολιτικές τους συνεχίζουν να καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν στην Πανεργατική Απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί επίσης στις 11:00, στο Πεδίον του Άρεως.

geseea_adedo

7280217

Στη Βουλή κατέληξε η πορεία διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με αιχμή τον νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

omonia_pame32

Στην συγκέντρωση συμμετέχουν περισσότερα από 10.000 άτομα, ενώ σε αυτή μετέχει και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη δεύτερη αξιολόγηση, για το χρέος, ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, είναι κόλαφος για τους εργαζόμενους» τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε δήλωσή του από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

omonia_pasd23

Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας, «η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, μιλάει και πανηγυρίζει για ανάκαμψη της οικονομίας, μόνο που αυτή η ανάκαμψη θα είναι για τους λίγους, για το μεγάλο κεφάλαιο», ενώ ο λαός και η εργατική τάξη «θα υποφέρουν, θα είναι τα μόνιμα υποζύγια, με ένταση της εκμετάλλευσης, ξεζούμισμα του εισοδήματος και των συντάξεων με νέα φορολογικά βάρη, με μνημόνια διάρκειας».

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σημείωσε τέλος ότι η λύση βρίσκεται στην πολιτική πρόταση που προτείνουν το ταξικό εργατικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία, οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

aded02

Πως θα κινηθούν οι αστικές συγκοινωνίες

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έχουν προκηρύξει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας και μέχρι τις 9.00 το πρωί και από τις 21.00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Με προσωπικό ασφαλείας θα κινηθούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν (ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο), θα λειτουργήσει κανονικά όπως επίσης και τα ειδικά διασκευασμένα λεωφορεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ΑμεΑ.

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια μέχρι τις 00.00 το βράδυ της Πέμπτης (προς Παρασκευή).

Όσον αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει προγραμματίσει πανελλαδική απεργία, ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων του κλάδου, καθώς και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Τη συμμετοχή του στη γενική απεργία γνωστοποίησε και ο κλάδος των τραπεζοϋπαλληλων,