Η επόμενη μέρα του Norman Atlantic - Πόσοι επέβαιναν τελικά στο πλοίο; Γιατί δεν δίδεται η λίστα στη δημοσιότητα;

Από το απόγευμα της Δευτέρας και μετά, οι πληροφορίες που διαρρέουν για το ατύχημα του Norman Atlantic, είναι μπερδεμένες και ανεπίσημες!

Ο αρχικός αριθμός των επιβατών ήταν στους 478, αριθμός ο οποίος άλλαξε μετά την ανακοίνωση της ΑΝΕΚ που έκανε λόγω για 475. Οι Ιταλικές αρχές μιλάνε για 432 διασωθέντες μεταξύ των οποίων, όμως υπάρχουν και λαθρεπιβάτες. Ενώ τελικά ο αριθμός που τελικά διαρρέει είναι 458.

Ο Ιταλός αξιωματούχος του ναυτικού Giovanni Pettorino υποστηρίζει, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC news (UK), πως έχουν διασωθεί 80 άτομα τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα στη λίστα των επιβατών.

Η εταιρεία, δίνει διαφορετικούς αριθμούς επιβατών, από αυτά που είχε δώσει εξ αρχής, με “αποκορύφωμα”, να βρεθούν 3 επιβάτες οι οποίοι ουδέποτε μπήκαν στο πλοίο, μια γυναίκα, σύζυγος ενός εκ των εργαζομένων στο πλοίο, να είναι επιβάτης του πλοίου μη καταγεγραμμένη και ένα μέλος του πληρώματος που λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο.

Η διασταύρωση των ειδήσεων που εμφανίζονται σε Ελληνικά και Ιταλικά ΜΜΕ, δεν μπορεί να γίνει, αφού οι ιταλικές αρχές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν επισήμως για τον αριθμό των επιβατών, των αγνοουμένων και των νεκρών.

Από χθες το βράδυ όλες οι πληροφορίες είναι μπερδεμένες και “βιαστικές”. Οι ιταλικές αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των επιβατών, καθώς, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες των ξένων ΜΜΕ, οι μαρτυρίες των επιβατών, αλλάζουν διαρκώς τα δεδομένα.

Με λίγα λόγια, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε πόσοι επέβαιναν στο πλοίο, ούτε πόσοι αγνοούνται. Κι όλα αυτά, την ώρα που συγγενείς των επιβατών και των εργαζομένων προσπαθούν να πληροφορηθούν για τους δικούς τους.

“Τραγικό” αυτή τη στιγμή θεωρείται πως ο αρχικός νεκρός, το όνομα του οποίου εξ αρχής δόθηκε στη δημοσιότητα, τελικώς δεν αναγνωρίστηκε από τους συγγενής του. Πράγμα το οποίο σημαίνει, πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, εν τέλη, ποιοι είναι οι νεκροί και ποιοι οι αγνοούμενοι.

Το θέμα με τη λίστα των επιβατών, πλέον παίρνει δραματικές διαστάσεις, με το Ελληνικό Υπουργείο Ναυτιλίας, να υποστηρίζει πως οι Ιταλοί δεν δίνουν τη επίσημη λίστα.

Παράλληλα φτάνουν πληροφορίες, από πηγές του υπουργείου ναυτιλίας, που μας ενημερώνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός επιβατών, μετά την αερομεταφορά τους, έχει επιβιβαστεί στο ελικοπτεροφόρο πλοίο “Σαν Τζιόρτζιο” που μετέβη από την Κυριακή στην περιοχή.

Ο αριθμός ανέρχεται στα 200 άτομα, αλλά, επειδή το πλοίο είναι του πολεμικού ναυτικού και ακολουθεί συγκεκριμένο στρατιωτικό πρωτόκολλο, κανείς από τους διασωθέντες δεν έχει επικοινωνήσει με συγγενείς τους και οι αξιωματικοί του Σαν Τζιόρτζιο δεν δίνουν στην Ελλάδα τη λίστα με τα ονόματα.

Έτσι η ελληνική πλευρά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τίποτε για την ταυτότητά τους, ούτε αν μεταξύ αυτών είναι και Έλληνες.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που έχουμε στη διάθεση μας, από το βράδυ της Τρίτης 30 Δεκεμβρίου, λαθρεπιβάτες που επέβαιναν στον πλοίο άναψαν σε τρία διαφορετικά σημεία του πλοίου φωτιές, προκειμένου να ζεσταθούν, καίγοντας κυριολεκτικά ότι έβρισκαν.

Παράλληλα, και σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες Ιταλών οδηγών, που προσπαθούσαν να βοηθήσουν τους επιβάτες να φτάσουν στους διασώστες, οι λαθρεπιβάτες έσπρωχναν και χτυπούσαν τις γυναίκες, προκειμένου να διασωθούν οι ίδιοι.