Στους 61.177 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα - Νέες συμπλοκές σε Χίο & Λέσβο

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές στη χώρα μας, την ώρα που η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας είναι οριακή, με τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου να διαμαρτύρονται καθημερινά για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, μέχρι το πρωί της Κυριακής οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα ανήλθαν στους  61.177.

Από αυτούς, οι 15.864 φιλοξενούνται στα νησιά του Αιγαίου, (αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την επίσημη χωρητικότητα -8.085).


Οι συμπλοκές μεταξύ προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο: Το βράδυ του Σαββάτου στη Σούδα της Χίου, Αφγανοί συγκρούστηκαν με Ιρακινούς κουρδικής καταγωγής με αποτέλεσμα ορισμένα άτομα να τραυματιστούν. Για να εξομαλυνθεί η κατάσταση χρειάστηκε να επέμβουν τα ΜΑΤ, ενώ το Αθηναϊκό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ότι τρεις μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τραυματισμένοι από αιχμηρό αντικείμενο.
Αναστάτωση επικράτησε και στη Μυτιλήνη το ίδιο βράδυ, καθώς μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο νησί και την καθυστέρηση της εξέτασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει.

Την ίδια ώρα, εμπιστευτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο αποκάλυψε το Spiegel, αναφέρει ότι οι χώρες- μέλη της ΕΕ αρνούνται να στείλουν στην Ελλάδα υπαλλήλους που θα βοηθήσουν στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου.

Αυτό προβλέπεται από τη συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, όμως, εκφράζεται φόβος για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot, η οποία χαρακτηρίζεται ασταθής και υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις ΜΚΟ.