Νεκρός Σύρος πρόσφυγας στα σύνορα, ζωντανή η 4χρονη κόρη του

Ένας Σύρος πρόσφυγας που, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είχε αναγκαστεί να διασχίσει τα σύνορα στον Έβρο από κρυφά και επικίνδυνα μονοπάτια μαζί με την τετράχρονη κόρη του, καθώς ο περιβόητος φράκτης και η πολιτική της Ευρώπης Φρούριο δεν τους είχαν αφήσει άλλη νόμιμη και ασφαλή δυνατότητα πρόσβασης στην Ε.Ε., εντοπίστηκε το βράδυ της Κυριακής νεκρός στην περιοχή Φρούριο. Δίπλα του βρέθηκε ζωντανή η τετράχρονη κόρη του.

Άγνωστο παραμένει πόση ώρα είχε περάσει η μικρή δίπλα στον νεκρό πατέρα της, ο οποίος προφανώς ξεψύχησε στα χέρια της. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο νεκρός δεν φέρει σημάδια κακοποίησης και είναι πιθανό ο θάνατός του να οφείλεται στο ψύχος που επικρατούσε αυτές τις ημέρες στην περιοχή. Η μικρή μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Διδυμότειχου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, αλλά η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο, αργά τη νύχτα είχε προγραμματιστεί να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη με τη συνοδεία κλιμακίου από το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Μετά την κατασκευή του φράκτη στα σύνορα του Έβρου, ο κύριος όγκος της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής έχει μεταφερθεί στα επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα του Αιγαίου. Ωστόσο, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να διασχίζουν τον ποταμό Έβρο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πλήθος καταγεγραμμένων μαρτυριών για συστηματικές άτυπες επαναπροωθήσεις στον Έβρο, που φαίνεται να αναλαμβάνουν με βίαιο τρόπο τοπικές ομάδες με τη συνδρομή της αστυνομίας.

Αναλυτικές εκθέσεις για το θέμα έχουν δημοσιεύσει η Διεθνής Αμνηστία και ηοργάνωση ProAsyl, ενώ οι καταγγελίες για επαναπροώθηση ομάδας 150 προσφύγων από το χωριό Πραγγί πέρυσι (σχετικές μαρτυρίες προσφύγων από την ομάδα των επαναπροωθημένων είχε καταγράψει και δημοσιοποιήσει η «Εφ.Συν.») έχουν οδηγήσει σε δικαστική διερεύνηση, χωρίς να είναι γνωστή η πορεία της.

Πηγή: http://www.efsyn.gr/