Κρίσιμες ώρες για τους επιβαίνοντες στο πλοίο Norman Atlantic- Ανά δύο άτομα από αέρος η επιχείρηση διάσωσης

Δύσκολες ώρες, για τους επιβάτες και το προσωπικό, του υπό ιταλική σημαία, επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Norman Atlantic στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα Αγκόνα με 422 επιβάτες, 222 οχήματα και 56 άτομα πλήρωμα. Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και στο πλοίο επιβαίνουν 268 Έλληνες, επιβάτες και πλήρωμα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα, για άγνωστη, για την ώρα, αιτία. Στην περιοχή άμεσα έσπευσαν Ελληνικές και Ιταλικές διασωστικές δυνάμεις και ήδη 150 επιβάτες κατάφεραν να μπουν στη σωστική λέμβο και 42 εξ αυτών μεταφέρθηκαν στο Spirit of Pireau”, που βρισκόταν στην περιοχή.
Το σούπερ πούμα που πετάει πάνω από το πλοίο εντόπισε δύο επιβάτες εγκλωβισμένους στη γλίστρα που οδηγεί στη σωστική λέμβο και γίνονται προσπάθειες διάσωσής τους.

Η δυσκολία στο όλο εγχείρημα της διάσωσης, βρίσκεται, στις καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι άνω πνέουν άνεμοι οι οποίοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ, 55 μίλια κάτι που δεν διευκολύνει τα σωστικά πλοία να προσεγγίσουν.

Από τις 10.00 σήμερα το πρωί την “ευθύνη συντονισμού διάσωσης”, ανέλαβαν οι Ιταλικές αρχές. Βάσει των όσων δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ο Έλληνας πρέσβης στην Ρώμη, οι ιταλικές Αρχές μελετούν πλέον το ενδεχόμενο ρυμούλκησης του πλοίου, το οποίο θεωρείτε αρκετά δύσκολο, μιας και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την έκταση της ζημιάς από την πυρκαγιά.

Στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή που εξέμπεψε το πλοίο S.O.S. Έσπευσαν στην περιοχή, (από Ελληνικής πλευράς), τρία ελικόπτερα AB-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα ελικόπτερο S 70 Aegean Hawk του Πολεμικού Ναυτικού, τέσσερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναχώρησε επίσης η φρεγάτα “Ναυαρίνο”.

Από Ιταλικής πλευράς

Στην περιοχή βρίσκονται δύο αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο και ένα σκάφος. Επίσης ένα πυροσβεστικό πλοιάριο αναχώρησε από την Ηγουμενίτσα. Ενώ παράλληλα πρόθεση να συμβάλει με ναυαγοσωστικά μέσα εκδήλωσε και η Αλβανία.

Επτά από τα παραπλέοντα σκάφη που έσπευσαν, προσπαθούν να σχηματίσουν έναν κύκλο γύρω από το Norman Atlantic, ώστε να μπορέσει να το προσεγγίσει η σωστική λέμβος του Europa Cruise.
Τα ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ήταν αδύνατο να κατέβουν οι σωστικές λέμβοι, λόγω κάποιων ηλεκτρικών προβλημάτων στο σύστημα. (Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα, για την ώρα).
Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 είναι Ιταλοί και 34 Έλληνες.

Η επιχείρηση διάσωσης 

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι σωστικές δυνάμεις προκειμένου να προλάβουν να περισυλλέξουν όσους περισσότερους επιβάτες γίνεται, πριν επιδεινωθεί ο καιρός και πάλι, αλλά και πριν χαθεί το φως της ημέρας.

Έχουν ήδη περάσει πάνω από 10 ώρες που επιχειρούν τα ελικόπτερα των ιταλικών και ελληνικών δυνάμεων.  Η φωτιά έχει τεθεί σε μερικό έλεγχο. Πληροφορίες που ανέφεραν ότι πλοίο έχει αρχίσει να παίρνει κλίση, διαψεύστηκαν από την ΑΝΕΚ.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η επιχείρηση διάσωσης γίνεται από αέρος με τα ελικόπτερα της ακτοφυλακής ανά δύο άτομα και έχουν ήδη διασωθεί 56, ενώ 314 επιβάτες παραμένουν πάνω στο πλοίο.

Η δυσκολία στην όλη επιχείρηση διάσωση βρίσκεται στο ότι τα ελικόπτερα δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν περισσότερους από 2 επιβάτες στην κάθε προσπάθειά τους.

Ήδη 150 επιβάτες μπήκαν σε σωστική λέμβο. Από αυτούς, οι 47 μεταφέρθηκαν στο «Spirit of Pireaus», που πλέει στην περιοχή.

Επίσης, 8 άτομα παραλήφθηκαν από ιταλικά ελικόπτερα, 1 άτομο από το πλοίο Aby Jeanette με κατεύθυνση τo Λέτε.

Οχτώ Ιταλοί επιβάτες του Norman Atlantic, εκ των οποίων τρία παιδιά, μεταφέρθηκαν με υποθερμία σε νοσοκομεία της γείτονος.

Οι δηλώσεις 

Ο καπετάνιος με δηλώσεις του στα ιταλικά ΜΜΕ, ενημέρωσε πως το πλοίο είναι ακυβέρνητο και κατευθύνεται προς τις αλβανικές ακτές, ενώ παράλληλα είπε πως η φωτιά έχει συγκρατηθεί.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έστειλαν το σύνολο των σωστικών τους μέσων, αλλά η διάσωση δεν μπορεί να γίνει από αέρος» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας επίσης στο ΒΗΜΑ 99,5 «πρόκειται για ένα δύσκολο περιστατικό. Είμαστε σε επιφυλακή».

O πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι με tweet, δήλωσε ότι η εμπλοκή του ιταλικού ναυτικού είναι μέγιστη και ότι βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά. Όπως είπε η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Σοφία Βούλτεψη,οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.