Τραγωδία στην Αίγινα: Προφυλακιστέος ο 77χρονος χειριστής του ταχύπλοου

Την προφυλάκισή του μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά για τον 77χρονο χειριστή τoυ ταχυπλόου που προκάλεσε το θάνατο 4 ανθρώπων στο ναυτικό δυστύχημα της Αίγινας.

Ο 77χρονος από την περασμένη Παρασκευή, όταν και απολογήθηκε, παρέμεινε έγκλειστος στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι, καθώς υπήρχε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με την προφυλάκισή του. Την οριστική απόφαση κλήθηκε να λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά το οποίο και αποφάσισε με πλειοψηφία 2 έναντι 1 την προφυλάκιση του 77χρονου.

«Αυτονόητη» χαρακτήρισε την απόφαση ο δικηγόρος της οικογένειας του 5χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε στο δυστύχημα, Αλέξης Κούγιας. «Το δικηγορικό μας γραφείο θα συνεργαστεί με την κα Ανακριτή, ώστε να αναδειχθούν τα γεγονότα όπως αληθινά συνέβησαν, και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι διέπραξαν παράνομες πράξεις, είτε κατά την διάρκεια του εγκλήματος, είτε μετά από αυτό» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο 77χρονος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελέυεθρος με περιοριστικούς όρους, μετά από διαφωνία της ανακρίτριας και της εισαγγελέως αφού η πρώτη είχε ταχθεί υπέρ της προφυλάκισής του ενώ η εισαγγελέας κατά. Ο ηλικιωμένος είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμο αναμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου.

Στην απολογία του, με γραπτό υπόμνημα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ποτέ δεν πίστεψα ότι σκάφος κινούμενο αριστερά μου θα περάσει από την πλώρη μου. Η πορεία μου ήταν σταθερή, χωρίς να έχω τον οποιοδήποτε λόγο να πραγματοποιήσω τον οποιοδήποτε αιφνίδιο ελιγμό, αφού άλλωστε μετέβαινε για λόγους αναψυχής με φίλους σε κόλπο της νησίδας Μονής».

Στο μεταξύ φαίνεται ότι εμφανίστηκε η τέταρτη επιβάτις του σκάφους Duende. Πρόκειται για την 65χρονη Θεοδότη Καρακάση, η οποία, σύμφωνα με το Έθνος αναμένεται να καταθέσει σήμερα ή αύριο, Παρασκευή. Η γυναίκα υποστηρίζει ότι δεν προσήλθε για κατάθεση γιατί βρισκόταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση μετά το δυστύχημα.

Σε ανακοίνωσή του ο Αλέξης Κούγιας σχολιάζοντας τις πληροφορίες για την επικείμενη κατάθεση της 65χρονης στο Λιμεναρχείο Αίγινας εκφράζει την απορία του «για ποιο λόγο, εφόσον η υπόθεση δεν διερευνάται πλέον από το λιμενικό σώμα, το Λιμεναρχείο Αίγινας συνεχίζει να παίρνει καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων ή εν δυνάμει κατηγορουμένων».

Παράλληλα στην ανακοίνωση του κ. Κούγια τονίζεται ότι η πολιτική αγωγή αμφισβητεί “τις καταθέσεις καταθέσεις ή αυθόρμητες δηλώσεις κατοίκων Αίγινας και  ειδικά του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, Δημοτικού Συμβούλου Αίγινας κ. Νεκτάριου Λεούση, καθώς και του προσώπου που ρυμούλκησε το σκάφος που προκάλεσε τον όλεθρο κ. Αντώνη Μαλτέζου, αλλά και ενός πολυπράγμονος γνωστού στην κοινωνία της Αίγινας κ. Ιωάννη Πολυανίδη» και προσθέτει ότι «τις επόμενες ημέρες, μετά την παραλαβή της δικογραφίας, σε δημόσια συνέντευξη τύπου παρουσία όλων των θυμάτων θα αναδειχθούν όλα όσα θα τεθούν υπόψη της Δικαιοσύνης».

Ερώτηση από βουλευτές της ΝΔ

Σε ερώτησή τους που κατέθεσαν οι βουλευτές της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας και Σίμος Κεδίκογλου, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, ζητούν να μάθουν:

-Γιατί για 3 ώρες το Λιμενικό δεν αναζήτησε τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο; Γιατί δεν έχουν καταθέσει όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες;

-Αν έχει διερευνηθεί ο ρόλος της θαλαμηγού ΝΤΟΥΕΤΕ που εμπλέκεται με το τραγικό συμβάν και για ποιο λόγο οι λιμενικές Αρχές δεν ασχολήθηκαν με τη θαλαμηγό;

-Ποιος ο λόγος και ο ρόλος της παρουσίας του Υπουργού κ. Δρίτσα στην Αίγινα αμέσως μετά το συμβάν;

-Έχει αρμοδιότητα να παρίσταται ο Υπουργός κατά τη διαδικασία της προανάκρισης και να ανακοινώνει δημόσια μέρος του προανακριτικού υλικού;

-Έχει δικαίωμα ο Υπουργός να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν δικαστική έρευνα; Δεν συνιστά μια τέτοια ενέργεια επηρεασμό του προανακριτικού έργου;

-Έχει ακολουθηθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία για την προανάκριση;

-Για ποιο λόγο δεν έχουν ασκηθεί κατηγορίες στους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο για εγκατάλειψη τραυματιών και ναυαγών;