Στο ΣτΕ κάτοικοι και φορείς της Χίου κατά του Hot Spot

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν 110 τοπικοί φορείς αλλά και κάτοικοι της Χίου κατά του Ηot Spot στο παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΑΛ, στην περιοχή Χαλκείου της Χίου.

Στην προσφυγή ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση, που προβλέπει την σύσταση του Ηot Spot καθώς από τη λειτουργία του έχουν υποστεί τεράστια οικονομική, αλλά και προσωπική ζημιά. ΌΠως υποστηρίζουν, η εικόνα της Χίου ως τουριστικού προορισμού, έχει πληγεί σε υπερθετικό βαθμό, όχι μόνο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και των συνεχών αρνητικών δημοσιευμάτων των ξένων και εγχωρίων ΜΜΕ (ηλεκτρονικών και έντυπων), για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Hot Spot του νησιού.

Ακόμη αναφέρουν, ότι απειλείται η υγεία και η ασφάλεια, τόσο των ίδιων, όσο και των οικογενειών τους, καθώς είναι συχνά τα εκτεταμένα επεισόδια, ενώ βρίσκουν καταφύγιο και εγκληματικά στοιχεία, απειλώντας έτσι τον τουρισμό, αλλά και την ίδια τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Από το Hot Spot, καταγγέλλουν,  επέρχεται ραγδαία επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ έχει επέλθει και πλήρης υποβάθμιση της ιδιοκτησίας τους.

Τέλος, σημειώνουν ότι πριν την έκδοση της υπουργικής απόφασης για τη δημιουργία του Hot Spot, κατά παράβαση του Συντάγματος, δεν προηγήθηκε χωροταξικός σχεδιασμός, ενώ έγινε αυθαίρετη αλλαγή της χρήσης της έκτασης στην οποία εγκαταστάθηκε και πραγματοποιήθηκαν έργα μικρής κλίμακας, παραβιάζοντας τις συνταγματικές επιταγές.