Περιμένοντας... τη βασίλισσα

ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΕΛΟΥ

του Βασίλη Ιγνατιάδη

Η κάρτα απ’ τη βασίλισσα… δεν έφτασε ποτέ. Η Ελληνίδα γηραιότερη γυναίκα της Αυστραλίας γιόρτασε πριν από λίγες μέρες τα 108α γενέθλιά της, αλλά δεν έλαβε τις ευχές της βασίλισσας Ελισάβετ, παρόλο που τις περίμενε.

Η Ελένη Σταμέλου ζει εδώ και 46 χρόνια στο μακρινό Περθ της Αυστραλίας. Εχει τέσσερα παιδιά, 12 εγγόνια και 25 δισέγγονα, ενώ αναπολεί συχνά τα… 62 πρώτα χρόνια της ζωής της στην Εύβοια. Χαίρει άκρας υγείας και απολαμβάνει κάθε στιγμή της ημέρας με την πολυπληθή της οικογένεια, παρόλο που πριν από 24 ολόκληρα χρόνια οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι πάσχει από καρκίνο δίνοντάς της μόλις 6 μήνες ζωής. Οπως λένε οι συγγενείς της, συναγωνίζεται σε ενεργητικότητα πολύ νεότερα μέλη της οικογένειας, πειράζει συνεχώς τους γύρω της και αυτοσαρκάζεται, ενώ λατρεύει τα… σόκιν στιχάκια. «Πλησίαζε τα 100 όταν πήγαμε επίσκεψη σε μια πατριώτισσα σε γηροκομείο, και ήθελε να φύγουμε άρον άρον γιατί εκεί έμεναν μόνο… γέροι», θυμάται η νύφη της, Σούλα Σταμέλου. Οταν πριν από 10 χρόνια έχανε τη δίδυμη αδελφή της, Ευθυμία, σχολίασε πως ήταν λογικό γιατί εκείνη είχε βγει… πρώτη από την κοιλιά της μητέρας τους.Η κυρία Σταμέλου γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 1906 στους Ανδρονιάνους Κύμης Ευβοίας. Εκεί παντρεύτηκε, μεγάλωσε την κόρη και τους τρεις γιους της και εργάστηκε, κερδίζοντας τη φήμη της εξαιρετικής κεντήστρας, ενώ βοηθούσε στα χωράφια της οικογένειας. Το 1968 μετανάστευσε μαζί με τον σύζυγό της στο Περθ της Αυστραλίας για να βοηθήσει τα δύο από τα παιδιά της που εργάζονταν εκεί, ενώ δύο χρόνια μετά τους ακολούθησαν και τα άλλα δύο.Η συνήθειά της να μαζεύει χόρτα από την εξοχή και να τα μαγειρεύει ήταν η πρώτη που παραξένεψε τους Αυστραλούς.

Απασχόλησε μάλιστα τους ραδιοφωνικούς παραγωγούς τοπικού σταθμού, οι οποίοι σε εκπομπή τους φρόντισαν να ενημερώσουν τους ακροατές για το τι έκανε η «μυστηριώδης κυρία» με την πλαστική σακούλα και το μαχαίρι.

Η Ελισάβετ δεν έστειλε ευχετήρια κάρτα

Το 2006, όταν έκλεισε έναν αιώνα ζωής, ένα από τα εγγόνια της έστειλε e-mail στην ειδική υπηρεσία εθιμοτυπίας της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία στέλνει ευχετήριες κάρτες στους υπεραιωνόβιους. Οκτώ χρόνια μετά, ωστόσο, δεν έχουν φτάσει ποτέ οι βασιλικές ευχές στην οδό Alexander Drive, όπου κατοικεί η οικογένεια. Ακόμα και η οργανωμένη Ελληνική Κοινότητα του Περθ δεν γνώριζε πως η γηραιότερη γυναίκα της Αυστραλίας είναι Ελληνίδα της πόλης, καθώς η κυρία Ελένη δεν αποτελεί μέλος της. Το πληροφορήθηκε πρόσφατα και σκοπεύει να την τιμήσει.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64113282