"Όχι" στην αίτηση αποφυλάκισης του Τσοχατζόπουλου: «Τα όριά μου έχουν εξαντληθεί»

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε την πρώτη αίτηση αποφυλάκισης (αναστολής εκτέλεσης της ποινής) του Άκη Τσοχατζόπουλου, με τον πρώην υπουργό να δηλώνει ότι “οι αντοχές μέσα στη φυλακή έχουν εξαντληθεί”.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο πρώην υπουργός ανέφερε στο ακροατήριο: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω διότι δεχθήκατε να συζητήσετε την αίτησή μας χθες…Θέλω να σας εξηγήσω γιατί ζητάω την αποφυλάκισή μου. Είναι διότι τα δικά μου όρια προσωπικής αντοχής έχουν εξαντληθεί…Δεχθήκατε να αγνοήσετε κάποια δεδομένα, έναν άνθρωπο που σας λέει “ως εδώ”. Εγώ αδυνατώ από εδώ και πέρα να σταθώ στο δικαστήριο…Δεκτή η απόφαση σας, σεβαστή, σας ευχαριστώ πολύ!».

Το δικαστήριο νωρίτερα είχε ακούσει την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία ζήτησε να μην γίνει δεκτό το αίτημα του για αποφυλάκιση με το σκεπτικό ότι “είναι ύποπτος τέλεσης διάπραξης νέων αδικημάτων”.

«Σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση ο πρώην υπουργός συμμετείχε σε μια οργάνωση με ένα περίπλοκο δίκτυο εξωχώριων εταιριών και τραπεζικών λογαριασμών και αν βγει από τη φυλακή είναι πιθανό να διαπράξει νέο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η επιβολή περιορισμών όρων δεν κρίνεται επαρκής» τόνισε η εισαγγελέας.

Παράλληλα, η εισαγγελέας τόνισε πως τα προβλήματα υγείας που επικαλείται ο πρώην υπουργός μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός της φυλακής.

Οι συνήγοροι του αντέτειναν ότι λογαριασμοί και ακίνητα είναι δεσμευμένα και πως το μόνο έσοδο που έχει είναι η σύνταξη του, ενώ έθεσαν και θέμα άνισης μεταχείρισης με άλλους κρατούμενους, οι οποίοι είναι μικρότεροι σε ηλικία και αποφυλακίζονται.

«Θα είναι καλύτερα να φύγει αύριο με ένα φέρετρο από την φυλακή;» διερωτήθηκε ο συνήγορος του, Γιάννης Παγορόπουλος, σημειώνοντας πως “δεν πρέπει ο Άκης Τσοχατζόπουλος να συνθλιβεί επειδή είναι το σύμβολο της κάθαρσης μίας άλλης εποχής”.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος σε δεύτερο βαθμό, έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 20 ετών για ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με τα εξοπλιστικά και βρίσκεται στη φυλακή 4,5 χρόνια.