Τετραμελής οικογένεια Σύρων τα θύματα της χθεσινής τραγωδίας στη Λέσβο

Μέλη της ίδιας οικογένειας Σύρων προσφύγων από το Χαλέπι ήταν τα θύματα του χθεσινού ναυαγίου στη Λέσβο. Το ζευγάρι και τα δυο τους παιδιά, ηλικίας τεσσάρων και έξι ετών πνίγηκαν όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαιναν, ανατράπηκε. Στη βάρκα, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, επέβαιναν άλλα εννέα άτομα. Τα έξι διασώθηκαν, ενώ τρία, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος μεταφορέας, ακόμα αγνοούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τέσσερις νεκροί αναγνωρίστηκαν όταν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρήκαν στη θάλασσα να επιπλέει μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών μέσα στην οποία βρίσκονταν έγγραφα των μελών της οικογένειας.

Στο μεταξύ ανησυχία προκαλεί στις αρχές η αυξημένη κίνηση πλαστικών λεμβών από τα τουρκικά παράλια προς τη Λέσβο. Δυο βάρκες με 55 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν την περασμένη Κυριακή. Τρεις βάρκες με 79 άτομα εντοπίστηκαν χθες, ενώ ακόμα και σήμερα Πέμπτη στη βόρεια Λέσβο έφθασε νωρίς το πρωί μια βάρκα με 40 περίπου άτομα.

Αντίθετα στη Χίο και στη Σάμο από την Τρίτη 27 Ιουνίου μέχρι και σήμερα -σε 15 δηλαδή συνολικά μέρες- εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν συνολικά μόλις 12 πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως έλεγε χθες στέλεχος των ελληνικών διωκτικών αρχών, το γεγονός αυτό «δημιουργεί την εντύπωση ότι επανενεργοποιήθηκε με την ανοχή των τουρκικών αρχών ο δρόμος προς την Ευρώπη από τις ακτές απέναντι από τη Λέσβο, τις περιοχές του Δικελί ανατολικά της πόλης της Μυτιλήνης και του Μπεχράμ Καλέ βόρεια της περιοχής Μήθυμνας και Εφταλούς».