Δίκη Χρυσής Αυγής: Απούσα η αστυνομία, καταγγέλλει μάρτυρας - "Δεν θυμάμαι" απαντά αστυνομικός

Δύο αστυνομικοί ήταν παρόντες και είδαν τη δολοφονία του μουσικού χωρίς να κάνουν τίποτα, κατέθεσε μάρτυρας, φίλος του Παύλου Φύσσα, την Δευτέρα στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ενώ μάρτυρας αστυνομικός σε ερωτήσεις για τα γεγονότα της νύχτας που δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας απάντησε “δεν θυμάμαι” προκαλώντας το σχόλιο της Προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Μαρία Λεπενιώτη : “έχετε πολύ ασθενή μνήμη”…

Η εξέταση του μάρτυρα αστυνομικού Διαμάντη Βίντση:

Μάρτυρας : Δεν θυμάμαι κυρία πρόεδρε …Οτι έχω πει στην κατάθεση μου. Δεν θυμάμαι ακριβώς …. Οτι έχω πει. Ο κόσμος, ήταν αλλόφρονες και ζητούσαν να φωνάξουμε ασθενοφόρο .

Πολιτική Αγωγή: Μάθατε τι συνέβη εκείνο το βραδυ.

Μάρτυρας : Μια δολοφονία

Πολιτική Αγωγή: Από ποιους;

Μάρτυρας : Ότι έμαθα από την τηλεόραση. Ο κ. Ρουπακιάς και ο κ. Φύσσας ….

Πρόεδρος : Έτσι είπε η τηλεόραση; Τι είπε ο κ. Ρουπακιάς κατάφερε χτυπήματα στον κ. Φύσσα;

Μάρτυρας : Όχι εκείνη την ημέρα αργότερα …

Πρόεδρος : Εχετε πολύ ασθενή μνήμη ειναι δυνατόν όλοι οι μάρτυρες που έρχονται εδώ να λένε “δεν θυμάμαι ;”

Μάρτυρας : Δεν θυμάμαι

(….)

Πρόεδρος: Άλλο τίποτα δεν έχετε εισφέρει παρά το “δεν θυμάμαι”.

Μάρτυρας : Εχουν περάσει 3 χρόνια και δεν θυμάμαι .

Πρόεδρος : Πότε είδατε τον Ρουπακιά για πρώτη φορά;

Μάρτυρας : Στο περίπλοκο καθόταν στο πίσω κάθισμα .

Πρόεδρος : Είναι νύχτα , κάθεται στο πίσω κάθισμα πώς τον θυμάστε;

Μάρτυρας : Τον θυμάμαι

(…)

Πολιτική Αγωγή: Έχετε αρχές άνοιας . Πόσο χρόνων είστε;

Μάρτυρας : 51 .

Πολιτική Αγωγή: Η επιστήμη του Αλτσχάιμερ αρχίζει μετά… Έχει προβλήματα μνήμης να μας το πει .

Πρόεδρος: θα διακόψουμε

Πολιτική Αγωγή: Είναι εύλογες οι ερωτήσεις, είναι 50 χρόνων και δεν θυμάται τίποτα ….

Ο μάρτυρας διαμαρτυρήθηκε για τα σχόλια της πολιτικής αγωγής λέγοντας ότι «θέλει να φύγει, γιατί τον προσβάλλουν» και η πρόεδρος προχώρησε σε διακοπή της δίκης.

Η κατάθεση του μάρτυρα Ηλ. Κοντονικόλα, φίλου του Παύλου Φύσσα:

“Ήρθε το αυτοκίνητο (σ.σ. με τον Ρουπακιά) από το αντίθετο ρεύμα. Είμαι σίγουρος ότι ήταν το ίδιο αυτοκίνητο του οποίου ο οδηγός μας είχε ρωτήσει νωρίτερα “πού είναι η Κεφαλληνίας”.  Σταμάτησε στην άκρη του δρόμου άνοιξε  την πόρτα προχώρησε  προς τον Παύλο . Με τέσσερα βήματα είχε φτάσει μπροστά στον Παύλο . Είχα καλή οπτική επαφή…  Τέσσερα άτομα ήταν πάνω στον Παύλο , τον χτυπούσαν.  Άνοιξαν τον κύκλο γύρω από τον Παύλο και ολοκλήρωσε τη δράση ο Ρουπακιας. Τον είδα να βγαίνει έξω από το αυτοκίνητο, να πηγαίνει μπροστά στον Παύλο  και να κάνει σαν να του δίνει γροθιά στο στήθος. Είχα πλάτη τον Παύλο… Εκείνος διπλώθηκε, γύρισε προς το μέρος μας σήκωσε την μπλούζα του και μας είπε:  “με μαχαίρωσε το μ…” . Είδα αίμα. Είδα τον Ρουπακιά να πηγαίνει να ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου. Είδα και τους αστυνομικούς στο πεζοδρόμιο δίπλα μας. Δεν είδα να κάνουν κάτι….

Πρόεδρος: Πλησίασαν οι αστυνομικοί;

Μάρτυρας: Δεν τους είδα να πλησιάζουν

Πρόεδρος: Πότε πλησίασαν;

Μάρτυρας: Την ώρα που έγινε (σ.σ. το μαχαίρωμα ). Τότε τους είδα να πλησιάζουν.

Πρόεδρος: Τους τράβηξαν, απομάκρυναν τον έναν από τον άλλον;

Μάρτυρας: Δεν είδα κάτι τέτοιο

Ο μάρτυρας περιέγραψε τα άτομα που τους επιτέθηκαν ως “μαυροφορεμένους, με άρβυλα, παραλλαγή, που φορούσαν σχεδόν όλοι κράνη, άλλοι τα κρατούσαν στο χέρι”. Όπως εξήγησε, άκουσαν κραυγές “θα σας γ.., ελάτε εδώ κότες” και τότε ο Παύλος τους είπε: “τρέχουμε τώρα”.

Μάρτυρας: Άρχισα να τρέχω εμφανίστηκαν κατά πάνω μας και άρχισαν να μας κοπανάνε

Πρόεδρος: Σας κυνήγησαν

Μάρτυρας: Ναι μας κυνήγησαν. Εμένα, πάνω μου, έπεσαν τουλάχιστον 3 άτομα. Εγώ, ο Παύλος και ο Μελαχρινόπουλος μείναμε πίσω. Μείναμε πίσω γιατί μας επιτέθηκαν πισώπλατα με μπουνιές. Χτύπαγαν με μπουνιές και κλωτσιές και τους τρεις μας. Με χτύπησαν με ένα κράνος στο κεφάλι, έπεσα πολύ κοντά στην τζαμαρία. Με κλωτσούσαν έρχεται ο Δημήτρης να με βοηθήσει και ένας πήδηξε και τον κλώτσησε και με την άκρη του ματιού μου είδα να χτυπούν τον Παύλο 3-4 άτομα. Όταν έπεσα κάτω, σταμάτησαν να με χτυπάνε. Ο Μελαχρινοπουλος έπεσε κάτω μετά την κλωτσιά . Εκείνη την ώρα κοιτάω απέναντι και βλέπω μια παρέα από Χρυσαυγίτες, σίγουρα 20 άτομα , που φώναζαν έβγαζαν κραυγές και έβριζαν…

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στην επίθεση που δέχθηκε ο Παύλος Φύσσας: “Είδα να τον έχουν περικυκλώσει και να τον βαράνε με τα χέρια και κράνη. Κράτησε πολύ λίγο χρόνο, λίγα λεπτά. Μετά ήρθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα (…). Σταματάει στη άκρη του δρόμου, ανοίγει την πόρτα προχωράει προς τον Παύλο.  Μέσα σε 4 βήματα είχε φτάσει μπροστά στον Παύλο. Είχα καλή οπτική επαφή… Ήταν μόνος του ο οδηγός . Εμάς μας είχαν αφήσει … Τέσσερα άτομα ήταν πάνω στον Παύλο ανοίγουν τον κύκλο γύρω από αυτόν και ολοκλήρωσε τη δράση ο Ρουπακιάς. Είδα να βγαίνει έξω και να πηγαίνει μπροστά του και να κάνει σαν να του δίνει γροθιά στο στήθος”. Αργότερα, “όταν ο Παύλος παραπάτησε, έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε κάτω, πήγαν και του έφεραν νερό από απέναντι δεν μπορούσε να το πιει, το έφτυνε. Ένας περαστικός του μέτρησε τους σφυγμούς, άρχισε να μαζεύεται κόσμος”.

Μάρτυρας: Συνολικά ήταν απέναντί μας 30 άτομα, αλλά δεν θυμάμαι τι φώναζαν. Άκουγα κραυγές και γροθιές.

Εισαγγελέας: Οι κραυγές βοήθησαν το Ρουπακιά να κάνει αυτό που έκανε;

Μάρτυρας: Ναι, άρχισαν να φωνάζουν σαν να τον ανέβαζαν, σα να του έφτιαχναν την ψυχολογία.

Εισαγγελέας: Στη θέση του Παύλου Φύσσα θα μπορούσε να ήταν κάποιος άλλος από εσάς;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε.

Ο Ηλίας Κοντονικόλας ανέφερε, τέλος, πως ο Γιώργος Ρουπακιάς “ήταν αποφασισμένος να πάει εκεί και να κάνει την επίθεση. Το κατάλαβα από τον τρόπο που κινήθηκε. Περπάτησε με μεγάλα βήματα και πήγε κατευθείαν πάνω του (σ.σ. στον Π. Φύσσα). Δεν ακούμπησε ο ένας τον άλλον. Κατευθείαν είδα την κίνηση”.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Πέμπτη, 14 Ιουλίου.

(Κεντρική φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)