Σε απεργιακό κλοιό η χώρα - 24ωρη αποχή από γιατρούς, νοσηλευτές και δασκάλους

Γιατροί, νοσηλευτές και λοιποί εργαζόμενοι νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, προνοιακών δομών και ΕΚΑΒ πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη 08 Ιουνίου, 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Αιτήματά τους είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος, με προσλήψεις και επαρκή χρηματοδότηση, αφού όπως αναφέρουν “τα νοσοκομεία υπολειτουργούν και κινδυνεύουν με λουκέτο, αφού δεν υπάρχει ούτε επαρκές προσωπικό, ενώ είναι τερράστια τα προβλήματα με τις ΜΕΘ”.

Στην απεργία συμμετέχουν οι δύο βασικές Ομοσπονδίες του κλάδου, δηλαδή εκείνη των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) καθώς και των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί την εκδίωξη των εργολάβων, την επανασύσταση των οργανικών θέσεων και μόνιμη σταθερή εργασία για όλους και τη δωρεάν Δημόσια Υγεία – Πρόνοια με καθολική πρόσβαση.

Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ ζητά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια για τους νέους γιατρούς και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.

Την ίδια ώρα, σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), αντιδρώντας στα κενά που υπάρχουν στα σχολεία, αλλά και στους διορισμούς των δασκάλων.

Οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν στις 12:30 στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Διεκδικούν:

-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς – άμεση πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και υποσχόταν ο Υπουργός μέχρι πριν λίγο χρονικό διάστημα.

-Το μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών γενικής και ειδικής αγωγής.

-Το να μην υπάρξει καμία απόλυση αναπληρωτή, κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία.

-Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για το φερόμενο ως «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου».

-Την απόσυρση της διάταξης που ψηφίστηκε για τα νηπιαγωγείαΤην απόδοση των οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.