Κρήτη: Ιερόσυλοι έκλεψαν σπανιότατες εικόνες

Μοναδικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορος και της Παναγίας Οδηγήτριας έκλεψαν ιερόσυλοι από την εκκλησία των Αγίων Πάντων Ανατολής Ιεράπετρας.

Οι εικόνες χρονολογούνται περίπου στα 1.400 μ.Χ ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έκλεψαν και άλλες τρεις εικόνες, της Παναγίας Ελεούσας, της Δέησης και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χρονολογούνται περίπου στον 17ο-18ο αιώνα.

Οι εικόνες είναι καταγεγραμμένες στα Μητρώα του Υπουργείου Πολιτισμού, κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση που “εμφανιστούν” οπουδήποτε, όπως σε δημοπρασία, θα εντοπιστούν.

Οι εικόνες του Χριστού Παντοκράτορος και της Παναγίας Οδηγήτριας προέρχονται από την ιστορική Μονή Αγίων Αποστόλων Καρκασίων Ανατολής, Κωνσταντινοπολίτικης τεχνοτροπίας και είναι ιδιαίτερα σπάνιες όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εικόνες ήταν στη θέση τους μέχρι και την περασμένη Τετάρτη ενώ μόλις χθες έγινε γνωστό το γεγονός κι έτσι δεν είναι γνωστή η ακριβής μέρα που εκλάπησαν. Ακόμα, πηγές αναφέρουν ότι ο συναγερμός του Ναού είχε απενεργοποιηθεί και δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης.