ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα πολλά πρόσωπα της ανθρωπιάς στην Ελλάδα της κρίσης (Μέρος Γ΄)

Επόμενος και τελευταίος σταθμός, του ρεπορτάζ που έκανε το politisonline.com είναι για το σωματείο “Ανθρώπινοι Άνθρωποι”. Πρόκειται για ένα Φιλανθρωπικό Σωματείο, που συστάθηκε τον Ιούνιο του 2012. Πίσω από αυτή την δράση είναι η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Βέρα Μεσσήνη.

Βασικός ρόλος του σωματείου είναι η εξασφάλιση χώρων για την στέγαση ανθρώπων χωρίς οικονομικές απολαβές. Ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν παραχωρηθεί από τους ιδιοκτήτες τους γι΄αυτόν τον σκοπό αλλά και διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, τα οποία συνολικά σήμερα αγγίζουν συνολικά (μαζί με τις πολυκατοικίες) τα 25.

Τα σπίτια αυτά παραδίδονται επιπλωμένα, κάτι για το οποίο φροντίζουν πολίτες με τις προσφορές που κάνουν από έπιπλα και εξοπλισμό κουζίνας μέχρι… πετσετάκια για την διακόσμηση.

Εθελοντές φροντίζουν ώστε τα σπίτια να παραδίδονται καθαρά και έτοιμα για να υποδεχθούν οικονομικά αδύναμες οικογένειες όμως η κίνηση αυτή έχει μια ιδιαιτερότητα: τα σπίτια αυτά παραχωρούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Έτσι, οι ένοικοι έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια, ώστε να βρουν κάποια απασχόληση που θα είναι σε θέση να καλύψει οικονομικά τις ανάγκες τους, με σκοπό, όταν γίνει αυτό, να παραχωρήσουν με τη σειρά τους το σπίτι για να παραχωρηθεί σε κάποια άλλη οικογένεια.

Εμείς κάναμε “ποδαρικό” σε ένα από τα διαμερίσματα το οποίο βρίσκεται στο Χαλάνδρι. Ήταν η πρώτη μέρα που μια μητέρα μαζί με τα δύο της παιδιά ηλικίας 23 και 14 ετών, θα έμπαιναν επιτέλους σε ένα πραγματικό σπίτι. “Πραγματικό” καθώς για μεγάλο χρονικό διάστημα τον ρόλο του σπιτιού έπαιζε ένα παγκάκι, κάπου στην Αθήνα.

Η μητέρα συνολικά έχει τέσσερα παιδιά, όμως το ένα έκανε τη δική του οικογένεια και το άλλο ζει στην επαρχία. Ο λόγος που αναγκάστηκε να μείνει κυριολεκτικά στον δρόμο, είναι ότι τους εγκατέλειψε ο σύζυγος και πατέρας των παιδιών χωρίς να τους αφήσει κανένα οικονομικό βοήθημα.

Οι εθελοντές και μαζί τους η κυρία Βέρα Μεσσήνη, φροντίζουν όπως πάντα τις τελευταίες λεπτομέρειες για την ετοιμασία του διαμερίσματος.

Όλα τα έπιπλα, τα στρώματα ακόμα και οι κουρτίνες είναι από προσφορές των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες και επικοινωνία:

Ανθρώπινοι Άνθρωποι: www.anthropinoi-anthropoi.gr / www.facebook.com/anthropinoianthropoi

Κωνσταντίνα Βρεττού