Επεισοδιακή η μεταφορά προσφύγων από Χίο και Λέσβο στη Λέρο

Με επεισοδιακό τρόπο έγινε χθες η μεταφορά 159 προσφύγων και μεταναστών από τη Χίο και τη Λέσβο στη Λέρο, με το ναυλωμένο από το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο “Tera jet”. Στόχος της επιχείρησης ήταν η αποσυμφόρηση των hot spots.

Στη Χίο η επιχείρηση αφορούσε 200 άτομα, τα οποία και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι των Μεστών, από όπου επιβιβάσθηκαν στο «Tera jet». Όμως, μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο, επτά αλλοδαποί που δήλωναν “αλληλέγγυοι” στους πρόσφυγες τους καλούσαν να αποβιβασθούν από το πλοίο, λέγοντάς τους ότι αυτό θα τους μετέφερε στην Τουρκία. Δύο από τους αλλοδαπούς συνελήφθησαν και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Πριν αναχωρήσει το πλοίο, οι 200 πρόσφυγες έσπασαν την εσωτερική πόρτα του καραβιού και αποβιβάσθηκαν. Μετά από προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που κράτησαν αρκετή ώρα, 39 από τους 200 επιβιβάσθηκαν ξανά στο πλοίο, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην πόλη της Χίου. Κι αυτό γιατί οι κάτοικοι του γειτονικού χωριού, Χαλκειός, έκλεισαν τον δρόμο, καταγγέλλοντας τη σχεδιαζόμενη αύξηση της χωρητικότητας του κέντρου και συνολικά τη λειτουργία του κέντρου στην περιοχή.

Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν στη Λέσβο, όταν οι πολλοί από τους Ιρακινούς που θα μεταφέρονταν στη Λέρο, αφού επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και λίγο πριν αναχωρήσουν για το λιμάνι, άρχισαν να ζητούν να αποβιβασθούν θεωρώντας ότι θα τους μετέφεραν στην Τουρκία. Οι αρχές συνδέουν το γεγονός με την επαφή που είχαν οι Ιρακινοί με εργαζομένους σε συγκεκριμένη οργάνωση, που δραστηριοποιείται σε θέματα προσφύγων. Τελικά οι πρόσφυγες πείσθηκαν ότι θα μεταφέρονταν σε άλλο hot spot και όχι στην Τουρκία και η μετακίνηση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Τέλος, χθες άρχισε η αποσυμφόρηση των πτερύγων όπου διαμένουν ανήλικοι και ασυνόδευτοι πρόσφυγες στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο. Συγκεκριμένα, 11 άτομα μεταφέρθηκαν στη δομή του ΠΙΚΠΑ στη Λέρο, ενώ σήμερα 22 θα μεταφερθούν στη δομή της οργάνωσης “Ηλιακτίδα” στη Μυτιλήνη.