Επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών που κρατούσαν αποκλεισμένη τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Οι άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί, όμως οι δυνάμεις της αστυνομίας παραμένουν στο σημείο, από όπου θα αρχίσουν να περνούν και πάλι οι εμπορικές αμαξοστοιχίες.

Ο αποκλεισμός της γραμμής που διήρκεσε ένα μήνα, είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις καθώς είχαν αποκοπεί από τα Σκόπια και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο μεταξύ, η κατάσταση στον Πειραιά παραμένει τεταμένη, με μικροεπεισόδια να ξεσπούν χωρίς κανέναν ουσιαστικό λόγο. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ένα άτομο τραυματίστηκε όταν δύο άλλοι του επιτέθηκαν επειδή νόμιζαν ότι είχε κλέψει ένα κινητό.

Οι διαμένοντες στον Πειραιά περιμένουν την ολοκλήρωση της κατασκευής των οικίσκων στο Σκαραμαγκά, ώστε να μεταφερθούν εκεί. Ήδη διαμένουν στο χώρο 1050 πρόσφυγες και μετανάστες, που έφυγαν από τον Πειραιά, ενώ οι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στο συγκεκριμένο Κέντρο Φιλοξενίας, κάνουν σχεδόν όλους να επιθυμούν να πάνε εκεί.

Για το λόγο αυτόν, ξεκίνησε από την Παρασκευή η καταγραφή όσων μένουν στο Λιμάνι. Οι Λιμενικοί βάζουν σφραγίδες στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον ΟΛΠ αφενός μεν για να μπορούν να τους κατηγοριοποιήσουν με σκοπό τη μεταφορά τους, αφετέρου για να γίνεται μια καταμέτρηση και να μην εισέρχονται επιπλέον άτομα στον Πειραιά.

Οι εγκαταστάσεις του Σκαραμαγκά ετοιμάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και η μετεγκατάσταση των χιλιάδων ανθρώπων από τον Πειραιά αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν, σε κάθε ευκαιρία ότι, μέχρι το Πασχά το Λιμάνι θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες.