Επεισόδια και κλειστοί δρόμοι στην Ειδομένη

“Καζάνι” που βράζει θυμίζει η Ειδομένη με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να συνεχίζουν τις επεισοδιακές διαμαρτυρίες για τα κλειστά σύνορα. Περίπου 30 πρόσφυγες ανάμεσά τους και μικρά παιδιά έχουν κλείσει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων στο ύψος της Ειδομένης βγήκαν απροειδοποίητα στο δρόμο, ενώ έχουν στήσει και μια σκηνή. Μάλιστα προτίθενται να παραμείνουν στο σημείο μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα.

Την ίδια ώρα η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή για 17η μέρα ενώ για τρίτη μέρα παραμένει κλειστή η Εθνική οδός και στο ύψος του Πολυκάστρου, από πρόσφυγες που διανυκτερεύουν στο σημείο.

Οι άθλιες συνθήκες και η έλλειψη φαγητού οδηγούν τους πρόσφυγες σε λεηλασίες. Χθες, ομάδα προσφύγων εισέβαλλε στην αποθήκη που βρίσκεται στο χωριό όπου φυλάσσονται τρόφιμα και ρούχα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και κατέστρεψαν τα πάντα. Μάλιστα όπως κατήγγειλε γυναίκα της οποίας το σπίτι βρίσκεται δίπλα στην αποθήκη, την απείλησαν με μαχαίρι.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγγελίες των προσφύγων για αλλοιωμένα τρόφιμα. Σήμερα η καταγγελία αφορούσε σε χαλασμένα σάντουιτς με λαχανικά. Οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό έξω από τα ιατρεία των “Γιατρών Χωρίς Σύνορα” λέγοντας ότι δεν μπορούν να καταναλώνουν αλλοιωμένα τρόφιμα.

Στο νοσοκομείο του Κιλκίς οι εργαζόμενοι ζητούν αυξημένη προστασία καθώς όπως έκαναν σήμερα γνωστό, πριν από μια εβδομάδα, Μαροκινός που μεταφέρθηκε σε κατάσταση μέθης στο νοσοκομείο επιτέθηκε και ξυλοκόπησε έναν νοσηλευτή. Σήμερα το πρωί επισκέφθηκε την Ειδομένη ο Τούρκος πρόξενος της Θεσσαλονίκης θέλοντας να δει από κοντά την κατάσταση στον καταυλισμό κατά την πρώτη μέρα της επαναπροώθησης προσφύγων στην χώρα του.