Κερδίζει έδαφος το e-learning

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΙ

του Μιχάλη Νιβολιανίτη

Αλλαγή καριέρας ή επαγγελματική ανέλιξη μέσω δεκάδων προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που παρέχονται από τα ελληνικά πανεπιστήμια, επιδιώκουν χιλιάδες εργαζόμενοι και απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τα προγράμματα e-learning αποτελούν το… σκαλοπάτι για αλλαγή σελίδας στην επαγγελματική καριέρα, καθώς και για όσους θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Οι ραγδαίες αλλαγές, άλλωστε, στην αγορά εργασίας αναγκάζουν πολλούς εργαζομένους, ακόμη και ολόκληρες εταιρείες να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες ώστε να εξελιχθούν.

Τα πλεονεκτήματα της ευέλικτης μορφής σπουδών, η μικρή διάρκεια των προγραμμάτων και τα δίδακτρα που κυμαίνονται στις περισσότερες των περιπτώσεων σε λογικά πλαίσια, έχουν οδηγήσει σε αυτά τα προγράμματα χιλιάδες εργαζομένους ή ακόμη και ανέργους που θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους ή να διεκδικήσουν μία θέση εργασίας σε έναν άγνωστο ?μέχρι πρότινος? τομέα γι΄ αυτούς. Μάλιστα, είναι συχνό πλέον το φαινόμενο πολλές εταιρείες να αναζητούν εξ αποστάσεως προγράμματα προκειμένου να στείλουν υπαλλήλους τους για να επιμορφωθούν πάνω στο αντικείμενό τους.

Μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, που παρέχει εξ αποστάσεως προγράμματα εκπαίδευσης από το 2001, κατέγραψε την τελευταία χρονιά αύξηση στον αριθμό των εκπαιδευόμενων κατά 13%. Στο ΕΚΠΑ έχουν υποβληθεί τα τελευταία χρόνια συνολικά 55.000 αιτήσεις, ενώ 25.000 και πλέον εκπαιδευόμενοι ολοκλήρωσαν τα προγράμματα.

Το Οικονομικό Αθηνών μπορεί να άργησε να υλοποιήσει εξ αποστάσεως προγράμματα, ωστόσο τα προγράμματα που «τρέχουν» έχουν προσελκύσει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενώ εντός του 2015 θα προστεθούν αρκετά ακόμη. Και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά λειτουργούν προγράμματα e-learning. Η πλατφόρμα της ηλεκτρονικής τάξης (e-class) υποστηρίζει 512 μαθήματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των εκπαιδευόμενων ?σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας? φτάνει τους 27.997.

Η χρονική διάρκεια των συγκεκριμένων προγραμμάτων ξεκινά συνήθως από τους τρεις μήνες και μπορεί να φτάσει έως και τους δέκα. Οσον αφορά τα δίδακτρα, κυμαίνονται ανάλογα με τη διάρκεια του προγράμματος αλλά και το αντικείμενο. Για ένα τρίμηνο πρόγραμμα οι τιμές μπορεί να ξεκινούν από τα 150 ευρώ, ενώ για ένα δημοφιλές 10μηνο πρόγραμμα μπορεί να φτάσουν και τα 1.600 ευρώ.

Αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα φαίνεται πως επενδύουν πολλά σε αυτόν τον τομέα εκπαίδευσης, αφού κάθε χρόνο προσφέρουν νέα προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενώ ορισμένα ιδρύματα, όπως το Καποδιστριακό, παρέχουν τη δυνατότητα για customized προγράμματα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του φορέα ή της επιχείρησης που ενδιαφέρεται να επιμορφώσει το προσωπικό του.

Εκπτώσεις

Ολα ανεξαιρέτως τα ιδρύματα, πάντως, προσφέρουν εκπτώσεις σε διάφορες κατηγορίες, όπως ανέργους, φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.

Αναφορικά με το προφίλ των εκπαιδευόμενων που παρακολουθούν τα προγράμματα e-learning, όπως μας ενημερώνουν από το Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του ΕΚΠΑ αλλά και από το Πιστοποιημένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οικονομικού Πανεπιστημίου, είναι:

ηλικίας κυρίως έως 45 ετών
απόφοιτοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με πολύ καλή γνώση υπολογιστών και αγγλικής γλώσσας
στελέχη επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα
όσοι βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο αλλαγής καριέρας και θέλουν επικαιροποίηση προσόντων
εργαζόμενοι με σοβαρή επαγγελματική εμπειρία που θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν και να διευρύνουν τις γνώσεις τους.
Αναφορικά με το Πανεπιστήμιο Πειραιά παρέχονται προγράμματα πάνω σε αρκετούς γνωστικούς τομείς, όπως οικονομική αξιολόγηση επενδύσεων, οι νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση, η ψυχολογία της επιχειρηματικότητας, ηλεκτρονικό επιχειρείν, sosial media κ.ά.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Πάνω από 55.000 αιτήσεις σε 14 χρόνια

Το e-learning του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών λειτουργεί με επιτυχία από το 2001 και παρέχει προγράμματα συμπληρωματικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που διασυνδέουν τη θεωρητική με την πρακτική γνώση, αναπτύσσοντας κυρίως την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.
Ολα τα νέα προγράμματα που αναπτύσσονται προσανατολίζονται στην παροχή γνώσεων και δεξιοτήτων που είναι απόλυτα συνυφασμένες με τις εξελίξεις που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο πρόβλεψης των εξελίξεων στην ελληνική οικονομία.

Μέχρι σήμερα, 14η χρονιά λειτουργίας των εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων, το e-learning του ΕΚΠΑ έχει δεχτεί συνολικά περισσότερες από 55.000 αιτήσεις συμμετοχής, ενώ στα προγράμματα έχουν συμμετάσχει περί τα 25.000 άτομα.

Τα προγράμματα διεξάγονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως μέσω Διαδικτύου και απευθύνονται σε άτομα κάθε ηλικιακής ομάδας που είτε ξεκινάνε σήμερα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία είτε εργάζονται ήδη ως στελέχη σε επιχειρήσεις και ενδιαφέρονται να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.
Την τρέχουσα περίοδο είναι διαθέσιμα πάνω από 150 προγράμματα εκπαίδευσης σε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών κατευθύνσεων όπως Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ναυτιλιακά, Logistics, Χρηματοοικονομικά, Τουριστικά, Περιβάλλον, Παιδαγωγικά κ.ά.

Τα πλέον δημοφιλή προγράμματα είναι:

Διοίκηση Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων
Web design
Μάρκετινγκ και Τουρισμού
Ειδικής Αγωγής
Δημιουργικής Γραφής
Η εκπαιδευτική διαδικασία διεξάγεται μέσω εκπαιδευτικής πλατφόρμας. Το περιεχόμενο της κάθε θεματικής ενότητας, ανάλογα με το εκπαιδευτικό αντικείμενο, μπορεί να περιλαμβάνει: Θεωρία εμπλουτισμένη με εικόνες και links, Παραδείγματα – Υποδειγματικές Ασκήσεις, Μελέτες Περίπτωσης, Πρόσθετη Βιβλιογραφία και Δικτυογραφία, Βιντεοπαρουσιάσεις, Μαγνητοσκοπημένες Διαλέξεις, Ασκήσεις Αυτοαξιολόγησης κ.λπ.
Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω τεστ αξιολόγησης.
Τα προγράμματα διαρκούν από 3 έως 10 μήνες και τα δίδακτρα κυμαίνονται από 500 έως 1.600 ευρώ.
Οικονομικό

Τέσσερα είδη εκπαίδευσης

Η πλούσια επιστημονική, διδακτική και επαγγελματική πείρα των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και η εμπειρία 25 ετών στον χώρο της επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελούν εχέγγυα για την ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που ξεκίνησαν στο Ιδρυμα.

Στόχος του ΟΠΑ, σύμφωνα με τον πρύτανη Κωνσταντίνο Γάτσιο, είναι η διεύρυνση της πρόσβασης σε γνώση, και η ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων εργαζομένων, ανέργων, σπουδαστών και αποφοίτων.

Στο ΟΠΑ, όπως εξηγούν η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αγγελική Πουλημενάκου, και ο αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Βλάσης Σταθακόπουλος, που ανέλαβαν την υλοποίηση και πρωτοβουλία για τα e-learning, προσφέρονται τέσσερα είδη εκπαίδευσης:

Ευέλικτη ατομική μάθηση (πρόσβαση σε ηλεκτρονικό μαθησιακό υλικό, μαγνητοσκοπημένες βιντεοδιαλέξεις κ.λπ.)
Ζωντανές τηλεκπαιδεύσεις (συνεδρίες διδασκαλίας με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων)
Ψηφιακές τάξεις (ομαδική ? συνεργατική μάθηση, επικοινωνία με εισηγητή και εκπαιδευομένων μέσω forum)
Μεικτή εκπαίδευση (συνδυασμός και των τριών μορφών εκπαίδευσης).

Τα τρέχοντα

Αυτό το διάστημα «τρέχουν» προγράμματα στις τεχνικές πωλήσεων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο κ.α., το 1ο εξάμηνο του 2015 θα ξεκινήσουν προγράμματα στην ηγεσία, στο ψηφιακό μάρκετινγκ, το ERP, ενώ το 2ο εξάμηνο θα προστεθούν προγράμματα πάνω στην οργανωσιακή ψυχολογία, τη διοίκηση απόδοσης και την επιχειρηματικότητα.

Η διάρκειά τους αρχίζει από τις 20-25 ώρες (εκτιμώμενος χρόνος παρακολούθησης), που απαιτεί έως 3 μήνες, και φθάνει μέχρι τις 45 ώρες. Το κόστος συμμετοχής διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα και κυμαίνεται από 150 έως 420 ευρώ.

Παρέχεται έκπτωση 80% σε ανέργους, φοιτητές και προσωπικό του πανεπιστημίου.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64108168