11η Δεκεμβρίου –Παγκόσμια Μέρα Παιδιού

Παγκόσμια μέρα του παιδιού έχει καθιερωθεί η 11η Δεκεμβρίου.

Η μέρα αυτή μας φέρνει αντιμέτωπους με τα όνειρα των παιδιών για ένα καλύτερο αύριο, καθώς και για ίσες συνθήκες διαβίωσης σε ένα καλύτερο κόσμο.

Καθιερώθηκε για να μας θυμίζει ότι πέρα από τον αναπτυγμένο Δυτικό κόσμο, όπου οι γονείς ή το κράτος έχουν την δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τα απαραίτητα για την επιβίωση τους , υπάρχουν χώρες όπου το μέλλον των παιδιών είναι αβέβαιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία διεθνών οργανώσεων και οργανισμών δείχνουν ότι ακόμη και σήμερα εκατομμύρια παιδιά, υποσιτίζονται, δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις παροχές υγείας και μόρφωσης και είναι θύματα κακομεταχείρισης, πολέμων και ασθενειών.

Η ένδυση, η σίτιση, η εκπαίδευση, οι τρόποι επικοινωνίας και γενικότερα ένα υγιές περιβάλλον που θεωρούνται αυτονόητα για την σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού φαντάζουν μακρινά για τις χώρες του τρίτου κόσμου. Η παιδική εργασία, η σεξουαλική κακοποίηση και η εμπορική εκμετάλλευση αποτελούν τη συνήθη πραγματικότητα.

Η σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτή για βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών του κόσμου και θέτει τις θεμελιώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών. Σύμφωνα με τη Σύμβαση, τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από οποιαδήποτε διάκριση -φυλετική, οικονομική ή οποιαδήποτε άλλη – και δικαιούνται να έχουν ελευθερία γνώμης. Επίσης, οι κυβερνήσεις οφείλουν να θέτουν ως προτεραιότητα το συμφέρον του παιδιών, καθώς και να διασφαλίζουν τις συνθήκες για την ομαλή επιβίωση, ανάπτυξη και προστασία τους.

Όλοι μας πρέπει να αγκαλιάσουμε τα παιδιά και κυρίως εκείνα που έχουν πραγματικά ανάγκη. Η δημιουργία ενός κόσμου ιδανικού για τα παιδιά μπορεί σήμερα να φαίνεται μακρινό όνειρο, αλλά όχι απρόσιτο. Χρειάζεται όμως το έμπρακτο ενδιαφέρον όλων, κοινωνιών, κρατών και πολιτών ώστε το όνειρο να γίνει πράξη.

Γιατί τα παιδιά είναι το ΜΕΛΛΟΝ μας.

Δείτε τα στατιστικά δεδομένα της UNICEF για την παιδική φτώχεια εδώ