«Όχι» και από τον Άρειο Πάγο στο αίτημα Ρωμανού – Εύθραυστη η κατάσταση υγείας του απεργού πείνας

Απέρριψε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης του απορριπτικού βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου Πειραιά, την οποία είχε καταθέσει ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού. Η εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι δεν συντρέχουν οι νομικοί λόγοι για να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο είχε απορριφθεί το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να λάβει εκπαιδευτική άδεια, τουλάχιστον για 8 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματά του στο ΤΕΙ Αθηνών όπου εισήχθη μετά από τη συμμετοχή σε πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο δικηγόρος του απεργού πείνας, Φραγκίσκος Ραγκούσης, μιλώντας το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο Mega, επανέλαβε ότι το «βραχιολάκι» είναι μία καλή λύση και που έχει γίνει ήδη αποδεκτή από την πλευρά Ρωμανού. «Θα ήταν ένα θετικό βήμα, το έχουμε δηλώσει από χθες. Θα η διέξοδος για να σωθεί η ζωή του παιδιού», τόνισε συμπληρώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό ο νεαρός θα σταματήσει την απεργία πείνας. Μιλώντας λίγο αργότερα στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 o κ. Ραγκούσης υπογράμμισε: «Διεκδικούμε άμεσα το βραχιολάκι, όχι μετά από ένα χρόνο» συμπληρώνοντας: «Όχι γενικότητες, όχι αοριστίες, όχι στις καλένδες, θα το θεωρήσει κοροϊδία και αυτός και εγώ… Τότε αρχίζει η απεργία δίψας και το τέλος. Δεν παίζουμε με τον Ρωμανό».

Σημειώνεται ότι ο, 21 ετών, Ρωμανός διανύει την 5η εβδομάδα απεργίας πείνας. Και έχει προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει και σε απεργία δίψας σε περίπτωση που ψηφιστεί η τροπολογία για την εξ αποστάσεως φοίτηση με ηλεκτρονική παρακολούθηση που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, καθώς θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε περιορισμό της εκπαιδευτικής άδειας που ήδη παίρνουν άλλοι κρατούμενοι. Πλέον σε κρίσιμο ζήτημα μετατρέπεται το αν ο κ. Αθανασίου θα προχωρήσει σε μικρή αλλαγή και θα εισάγει στην τροπολογία και την πρόνοια για το «βραχιολάκι».

Την ίδια ώρα, οι θεράποντες γιατροί του Νίκου Ρωμανού επισημαίνουν ότι η ζωή του κρέμεται από μία κλωστή. Εχει χάσει ήδη περισσότερα από 15 κιλά και οι γιατροί προσπαθούν να τον συντηρήσουν με υγρά, όπως τσάι με ζάχαρη. Αν και οι απεικονιστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, πάντως, δεν δείχνουν κάτι σοβαρό, οι γιατροί εκτιμούν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει αλλαγή προς το χειρότερο λόγω της εύθραυστης κατάστασής του και ότι αυτό θα πυροδοτήσει σειρά αλυσιδωτών επιπλοκών με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει άμεσο πρόβλημα με την καρδιακή του λειτουργία, καθώς έχουν παρατηρηθεί ορισμένες αρρυθμίες, οι οποίες κρίνονται αναμενόμενες. Όλοι οι κρίσιμοι δείκτες, όπως η αρτηριακή πίεση, παρακολουθούνται στενά.