«Πόθοι»... και πραγματικότητα

Στην… πραγματικότητα φαίνεται ότι προσκρούει η διαφαινόμενη τακτική της κυβέρνησης να εκμεταλλευθεί τις – υπαρκτές και αντικειμενικές μεν, σε «ύπνωση» δε – διαφορές στο εσωτερικό των αγροτικών μπλόκων.

Μετά τις ανταλλαγές… «αβροτήτων» μεταξύ του επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας, Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος χαρακτήρισε τους αγρότες που πήγαν στο Μαξίμου ως «λαγούς» και διορισμένους σε διοικητικά συμβούλια Οργανισμών του Υπουργείου Γεωργίας και του Γιάννη Παναγή από το μπλόκο των Κερδυλλίων Σερρών – και εκ των «επισκεπτών» στου Μαξίμου – περί «λαγών» της κυβέρνησης και «προβοκατόρων», αγρότες της Πελοποννήσου κατήγγειλαν μέσω του ΣΚΑΪ «προσχεδιασμένο ρήγμα μεταξύ των αγροτών» μετά την απόφαση συναδέλφων τους να επιδώσουν υπόμνημα με τα αιτήματά τους ζητώντας να γίνει διάλογος με τον πρωθυπουργό.

Στο μεταξύ, απέσυραν τα τρακτέρ τους αργά χθες το βράδυ οι αγρότες της Φθιώτιδας από τον κόμβο του Μπράλου στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, καταγγέλλοντας όμως την αστυνομία ότι άνοιξε τα φράγματα πριν το μπλόκο τους, για να τους φέρει αντιμέτωπους με οδηγούς φορτηγών!

Μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι αγρότες σε ένδειξη καλής θέλησης – καθώς υπήρχαν μέσα στα αυτοκίνητα ηλικιωμένοι και παιδιά – άνοιξαν το δρόμο για να αποφευχθούν επεισόδια.

Στο μεταξύ, κλειστά επ’ αόριστον παραμένουν τα Τέμπη. Μάλιστα, οι αγρότες προχωρούν το πρωί σε καταλήψεις όλων των εφοριών της Θεσσαλίας και την Παρασκευή σε κατάληψη του κτιρίου των δικαστηρίων.

Παράλληλα, οι αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών κλείνουν σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα, και τους δύο παραδρόμους της εθνικής οδού, αλλά και τον παλιό δρόμο Βόλου-Αλμυρού.

Κλειστό επ’ αόριστον το τελωνείο του Προμαχώνα με τα φορτηγά να σχηματίζουν ουρές.

Κλειστό και το τελωνείο των Κήπων. Στον Ισθμό συνεχίζεται ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του μπλόκου στη νέα εθνική οδό.

Είναι προφανές ότι η παραπάνω εικόνα κάθε άλλο παρά «συμμερίζεται» τους κυβερνητικούς «πανηγυρισμούς», όπως εκφράσθηκαν χθες με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία είπε πως «θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ανταπόκριση ενός μεγάλου μέρους του αγροτικού κόσμου στην πρόσκληση της κυβέρνησης για ειλικρινή διάλογο». Πρόσθεσε ότι στην κυβέρνηση έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα για διάλογο, ένα στις 10/2 και δυο στις 15/2.

«Εκτιμούμε ότι το κομμάτι των αγροτών που ανταποκρίνεται στην κυβερνητική πρόσκληση είναι πλέον πλειοψηφικό», πρόσθεσε και κάλεσε «και τις υπόλοιπες συλλογικότητες να επανακαθορίσουν τη στάση τους και να μην παρασύρονται από πολιτικές ή άλλου είδους σκοπιμότητες». «Η κυβέρνηση μελετά τα αιτήματα των αγροτών και αμέσως με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα γίνει η συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό», κατέληξε.