«Κλειστά» Πλατύκαμπος, Τέμπη και Σπάτα, κλιμάκωση στα μπλόκα (upd)

Σε αποκλεισμό του κόμβου Πλατυκάμπου στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης έχουν προχωρήσει από τις 5.00 το απόγευμα αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, οι οποίοι μετακινήθηκαν με μερικές δεκάδες τρακτέρ προς το συγκεκριμένο σημείο. Ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως τις 7.00 το απόγευμα.

Ταυτόχρονα έχει αποκλειστεί ο δρόμος από τρακτέρ και στο Γερακάρι Άγιας αλλά και το Αργυροπούλι Τυρνάβου για το ίδιο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, να έχει δυσχεράνει ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς τα συγκεκριμένα σημεία εντάσσονται στις εναλλακτικές διαδρομές που ακολουθούν τα οχήματα όταν δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν επί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ.

Στο κομμάτι της Εθνικής όπου έχουν «απλωθεί» χιλιάδες τρακτέρ του μπλόκου της Νίκαιας ο αποκλεισμός είναι μόνιμος από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα Τέμπη μέχρι τις 8 μ.μ..  Αν και οι αγρότες δεν έχουν ακόμη αποφασίσει το ακριβές χρονικό διάστημα που θα αποκλείσουν την Τρίτη την Κοιλάδα, προσανατολίζονται σε 10ωρο κλείσιμο.

Αποκλεισμένος από δεκάδες τρακτέρ ήταν το απόγευμα της Δευτέρας και ο κόμβος του Μαρκόπουλου στην Αττική Οδό. Λόγω του αποκλεισμού, επικρατεί κυκλοφοριακή συμφόρηση στους παράδρομους που οδηγούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Οι αγρότες δεν είχαν κάνει γνωστό έως τώρα μέχρι τι ώρα θα διαρκέσει ο αποκλεισμός του κόμβου.

Κλιμακώνουν σε όλα τα μέτωπα οι αγρότες

Οι αγρότες, από το πρωί της Δευτέρας, έχουν καταστήσει σαφές ότι προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πολύωρους αποκλεισμούς, αλλά και με επ’ αόριστον «μπλοκάρισμα» οδοστρωμάτων σε ορισμένα σημεία με αιχμή του δόρατος τις περιοχές της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας.  Συνεχίζεται η διαδικασία ενίσχυσης μπλόκων όπου κρίνεται απαραίτητο. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στα μπλόκα επισήμαναν ότι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου «οι πόλεις στη χώρα θα ζήσουν πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Ανυποχώρητοι στη θέση που εκφράζουν εδώ και 15 ημέρες, οι επικεφαλής των μπλόκων επαναλαμβάνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν πάμε σε κανέναν διάλογο, εάν δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό» και ζητούν να ξεκινήσει εκ νέου η κατάρτισή του από μηδενική βάση με τη δική τους συνδρομή. Σημαντικό δε για μια θετική έκβαση στο θέμα του διαλόγου που θέτει ολοένα και πιο «έντονα η κυβέρνηση», όπως οι ίδιοι διαπιστώνουν και μας λένε, είναι η σύσταση διακομματικής, με σκοπό συνεδρίαση στη Βουλή και με τη δική τους συμμετοχή. «Πρέπει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να λάβουν σαφή θέση για τα ζητήματα που μας έβγαλαν στον δρόμο» επισήμανε χαρακτηριστικά το μέλος της συντονιστικής του μπλόκου Μαλγάρων Αχιλλέας Καμπούρης.

Παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί μεταξύ των μπλόκων, μέχρι στιγμής πάντως είναι κοινός τόπος ότι δεν θα γίνει καμία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μέχρι την Πέμπτη οπότε είναι η γενική απεργία.