Κλείνουν οι αγρότες τα Τέμπη από τις 12.00 έως τις 18.00

Κλειστά από τις 12:00 έως τις 18:00 θα παραμείνουν τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση που έλαβε χθες η συντονιστική επιτροπή αγροτών του μπλόκου. Οι αγρότες καλούν, εκ νέου, αύριο Σάββατο, στις 14:00, εκπροσώπους των μπλόκων στα Τέμπη, προκειμένου να αποτιμήσουν την έως τώρα πορεία των κινητοποιήσεών τους και να συντονίσουν τις ενέργειές τους από εδώ και στο εξής. Πάντως, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προκειμένου να αυξηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση, από την ερχόμενη εβδομάδα, προσανατολίζονται να αυξήσουν σταδιακά και σημαντικά τις ώρες αποκλεισμού της Κοιλάδας.

Όσον αφορά τη σημερινή εξάωρη διακοπή της κυκλοφορίας, ήδη, έχει εκδοθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας σχετική ανακοίνωση για διακοπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές. Εξάλλου, σήμερα, στις 19:00, οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας διοργανώνουν αγροτικό συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας, όπου, συμβολικά, θα κάνουν την εμφάνιση τους και τρακτέρ.

Οι αγρότες καλούν εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και γυναίκες, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και τη στήριξή τους στα αιτήματά τους. Επίσης, όπως αναφέρουν, επόμενος μεγάλος σταθμός στην αγωνιστική πορεία που έχουν χαράξει είναι η πανελλαδική-πανεργατική απεργία την Πέμπτη, 4 Φλεβάρη, οπότε και πρέπει να «νεκρώσουν» τα πάντα, δρόμοι, τελωνεία και λιμάνια να κλείσουν, «για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο-έκτρωμα για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν η φορολογία από το πρώτο ευρώ και τα τεκμήρια διαβίωσης».

Αποκλεισμοί της Εθνικής οδού και στη Δυτική Ελλάδα

Με αποκλεισμούς δρόμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι έχουν παρατάξει τρακτέρ σε σημεία των εθνικών οδών Πατρών – Πύργου και Αντιρρίου – Ιωαννίνων.

Αγρότες της Ηλείας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου στο κόμβο Κουρτεσίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 2 μετά το μεσημέρι. Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Τραγανού Ανδρέας Τσουκαλάς, οι αγρότες θα μοιράσουν σήμερα προϊόντα στους διερχόμενους οδηγούς και ταυτόχρονα θα τους ενημερώσουν για τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο κόμβο του Κεφαλόβρυσου, από 17:00-22:00, ενώ οι αγρότες της Αχαΐας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν την εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας, από 18:00-21:00.

Παρατεταγμένα και στις δύο πλευρές της εθνικής οδού Τρικάλων-Καρδίτσας, στον κόμβο Καρδίτσας, βρίσκονται τα τρακτέρ αγροτών της ευρύτερης περιοχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.

Ο αγρότης και αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης στον δήμο Πύλης, Βύρων Κατσίβελος δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι αποφασίστηκε, από την ερχόμενη εβδομάδα, να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις, όπως πορεία με τα τρακτέρ στην πόλη των Τρικάλων.

Κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς και στα Χανιά

Την ίδια ώρα, στους δρόμους για τρίτη ημέρα παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στα Χανιά. Στο μπλόκο των Χανίων, στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθύμνης, στα «Μεγάλα Χωράφια», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος ανακοίνωσαν πως, σήμερα Παρασκευή, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31, ο δρόμος θα κλείνει για μικρό χρονικό διάστημα από τις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα. Παράλληλα, με ανακοίνωσή τους, καλούν πολίτες και φορείς «να συστρατευθούν στον αγώνα τους».

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών εκφράζουν με ανακοινώσεις τους οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού στα Χανιά, σωματεία και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Σε αγροτικά μπλόκα αντιπροσωπεία επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών

Την ίδια ώρα, αντιπροσωπεία των επιστημόνων και ελευθέρων επαγγελματιών θα βρεθούν σήμερα σε αγροτικά μπλόκα προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους κατά του ασφαλιστικού. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε κοινή συνάντηση του Συντονιστικού των Επιστημονικών Φορέων και των Ελευθέρων Επαγγελματιών της χώρας με τους αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κάστρου και στο μπλόκο της Φθιώτιδας. Στην αντιπροσωπεία των φορέων των επιστημόνων θα συμμετέχουν γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και οικονομολόγοι.