Μένουν οι ταβέρνες στην Πλάκα

ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

της Μαρίνας Νικολοπούλου

Διατηρούνται και επεκτείνονται ταβέρνες, καφετέριες και εμπορικά καταστήματα σε Πλάκα, Εξάρχεια και άλλες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας κατ’ εξαίρεση των όσων προβλέπονται από τα διατάγματα προστασίας, με νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Νέα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν πρόκειται να δημιουργηθούν, διευκρινίζεται, ωστόσο αίρονται οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στο παρελθόν με στόχο την ενίσχυση της κατοικίας στις περιοχές αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Πλάκας θα επιτρέπεται οι χρήσεις που υφίστανται νομίμως σε διατηρητέα κτίρια (εμπορικές, εστίασης κ.λπ.) να συνεχίσουν να υφίστανται στο μέλλον, καθώς θα μπορεί να μεταβιβάζεται η άδεια λειτουργίας σε τρίτους, κάτι που τώρα απαγορεύεται.

Το προεδρικό διάταγμα προστασίας του 1993 όριζε πως οι χρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι προσωποπαγείς και δεν μπορούν ούτε να πουληθούν ούτε να κληρονομηθούν. Επρόκειτο για διάταξη μεταβατικού χαρακτήρα που επέτρεπε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τη λειτουργία των μαγαζιών με προοπτική να περιοριστούν σταδιακά και να τονωθεί η κατοικία στην περιοχή.

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ παρέχεται η δυνατότητα χωρικής επέκτασης των μαγαζιών αυτών με την εγκατάσταση βοηθητικών χώρων (κουζίνας, λουτρού) στον α’ όροφο του διατηρητέου, όταν η κύρια χρήση είναι εγκαταστημένη στο ισόγειο.

Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς δήλωσε χθες πως η νέα ρύθμιση δεν αλλοιώνει ούτε ανατρέπει τη φυσιογνωμία της Πλάκας, αντίθετα συμβάλλει στην καλή λειτουργικότητα της πόλης. Επιπλέον δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει το θέμα με τον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για την έκδοση αδειών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Πάντως από το ΥΠΕΚΑ παραδέχονται πως η διάταξη αφορά δεκάδες καταστήματα, περισσότερα από 100.

Επιχειρήσεις
Ανάλογης φιλοσοφίας η ρύθμιση για την περιοχή των Εξαρχείων, του Μουσείου και του Λόφου Στρέφη. Αφορά προσωπικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα δίδεται η δυνατότητα μεταβίβασης υφιστάμενων χρήσεων σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης ή θανάτου ακόμα και αν απαγορεύονται με βάση το διάταγμα προστασίας, εφόσον λειτουργούν με νόμιμη άδεια.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς προστασίας, στο τμήμα της περιοχής από Αραχώβης προς τη Σόλωνος επιτρέπονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς μουσικά όργανα, ενώ από την οδό Αραχώβης προς τον λόφο του Στρέφη, η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως αμιγούς κατοικίας.

Οι παραπάνω διατάξεις περιέχονται στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ για τις εισφορές σε γη και χρήμα και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64104090