Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων στο οποίο προειδοποιεί ότι ο καιρός σε όλη τη χώρα θα παρουσιάσει ραγδαία επιδείνωση εντός των επομένων ωρών. Αρχής γενομένης από καταιγίδες που θα αρχίσουν τα δυτικά της χώρας και θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές μέχρι το το απόγευμα του Σαββάτου, θα ακολουθήσουν χιονοπτώσεις. Στα βόρεια αναμένονται τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά,  αλλά δεν αποκλείεται να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές, με τους μετεωρολόγος να μην το αποκλείουν ούτε για την Αττική, αλλά από τις αρχές της εβδομάδας.

Σημαντικά ενισχύονται και οι άνεμοι που θα πνέουν νότιοι 7 με 8 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία, όσο επικρατούν καταιγίδες θα παραμείνει στα τωρινά επίπεδα όμως θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση με την  εμφάνιση του χιονιά η οποία δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τους 10  – 12 βαθμούς.

Αναλυτικά:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια στα ορεινά, από το απόγευμα στα ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και στη διάρκεια της νύχτας και σε πεδινές περιοχές.

Ανεμοι: Νότιοι 6 με 7 και στα ανατολικά 8 και πιθανώς 9 μποφόρ. Το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία πρόσκαιρα βορειοδυτικοί 6 μποφόρ.

Θερμοκρασια: Από 05 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια στα βόρεια ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: Από 08 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο κατά τόπους η μεγίστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια στα βόρεια ορεινά και από το βράδυ στα ημιορεινά της δυτικής και βόρειας Θεσσαλίας.

Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και πιθανώς στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: Από 10 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Από το βράδυ καταιγίδες που τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Νότιοι 6 με 7 και βαθμιαία 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: Από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα βόρεια πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά .

Ανεμοι: Νότιοι 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: Από 14 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Ανεμοι: Νότιοι 6 με 8 και πιθανώς στα ανατολικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασια: Από 14 έως 16 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές. Χιόνια το βράδυ στα ορεινά.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασια: Από 08 έως 14 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Κυριακή

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αρχικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γρήγορα όμως τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και κατά διαστήματα στο Ιόνιο. Τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά του μεγαλυτέρου μέρους της χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Κατά τη διάρκεια της νύχτας πιθανόν να σημειωθούν χιονοπτώσεις και στα πεδινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, της Ευβοίας και των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Ανεμοι: Στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά νοτίων διευθύνσεων 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση που βαθμιαία στα κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Σε πτώση.