Δια μέσου Βουλγαρίας έδωσε «χαιρετίσματα στην εφορία» ο Β. Παπακωνσταντίνου

Η αποκάλυψη του «Έθνους της Κυριακής» για την αμοιβή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου μέσω Βουλγαρίας για συναυλία του στην Ξάνθη έχει γίνει ένα από τα δημοφιλή θέματα ειρωνικού σχολιασμού, όπως αναμενόταν, στο twitter.  Με χιούμορ, ειρωνικά σχόλια, ρεσιτάλ photoshop, αλλά και παραφράζοντας τραγούδια του πολλοί χρήστες προκάλεσαν κύμα γέλιου στο Twitter.

Ορισμένοι μάλιστα άδραξαν την ευκαιρία και από τη συνωνυμία του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καταδικάστηκε για την εμπλοκή του στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Όσον αφορά τις αποκαλύψεις, για τη συναυλία του αυτή στην Ξάνθη, όπως δημοσιοποιήθηκε μέσω της “Διαύγειας”, ο τραγουδιστής πληρώθηκε για τη συμμετοχή του, μέσω… Βουλγαρίας και οι κρατήσεις δεν ξεπέρασαν τα 17 ευρώ! Η καθαρή αμοιβή του καλλιτέχνη ήταν 16.500 ευρώ!

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή όσα απίστευτα αποκαλύφθηκαν στο τελευταίο για το 2015 δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης, αναφορικά με τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που δόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης του δήμου και τον τρόπο που καταβλήθηκε η αμοιβή των 16.500 ευρώ στον καλλιτέχνη. Καταθέτοντας όλα τα σχετικά στοιχεία, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης που έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, αποκάλυψε ότι η αμοιβή καταβλήθηκε για λογαριασμό του κ. Παπακωνσταντίνου σε νομικό πρόσωπο-εταιρεία στη Βουλγαρία!

«Πόσο θεμιτό και ηθικό είναι ο Δήμος Ξάνθης να αποδέχεται το Κέντρο Πολιτισμού του δήμου να καταβάλει σε βουλγάρικη εταιρεία τα δικαιώματα της συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης, προφανώς για φορολογικούς λόγους;» ήταν το ερώτημα που έθεσε στη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Ξυνίδης. Ο τελευταίος, που είναι δικηγόρος και αδερφός του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη και από εκείνους που εναντιώθηκαν και έφεραν στο φως από τους πρώτους τις παράνομες ανταλλαγές ακινήτων στην υπόθεση του Βατοπεδίου, τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να κάνει κάτι τέτοιο ο Δήμος Ξάνθης και ότι θα έπρεπε να μη δέχεται καλλιτέχνες που δεν εκπροσωπούνται από ελληνικές εταιρείες.

«Καταφύγιο»
Τα παραπάνω ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ουσιαστικά ούτε εντός ούτε εκτός του δημοτικού συμβουλίου, όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ στο «Έθνος της Κυριακής» του Χρήστου Τελίδη. Οι πληροφορίες φέρουν και άλλους Ελληνες καλλιτέχνες να εισπράττουν τις αμοιβές τους από δημόσιους φορείς και ιδιώτες μέσω βουλγάρικων εταιρειών για λόγους φοροαποφυγής. Επιπλέον για να ξεπερνούν με τον τρόπο αυτό και τα capital controls της ελληνικής πολιτείας και των ελληνικών τραπεζών, που δεν επιτρέπουν την εξαγωγή χρημάτων στο εξωτερικό πέραν των γνωστών ορίων.

Η συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης πληρώθηκε εξ ολοκλήρου από τον Δήμο Ξάνθης και δεν είχε εισιτήριο για τους θεατές. Αφορμή για τη δημοσιοποίηση του θέματος της αμοιβής της συναυλίας του Β. Παπακωνσταντίνου ήταν η ανάρτηση στις 16/12/2015 στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» του εντάλματος πληρωμής του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης με αριθμό ΕΝΤ 32Β Γ.Π.Π-ΑΔΑ 64Ι9ΟΚ7Ε-7ΙΔ και θέμα «Διοργάνωση συναυλίας Παπακωνσταντίνου στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2015». Σε αυτό ως δικαιούχος αναγράφεται (στα βουλγάρικα) μια εταιρεία της Βουλγαρίας -στα αγγλικά η ονομασία της είναι The Brain Co Southeast Europe Ltd- με βουλγάρικο ΑΦΜ (203356523). Οπως προκύπτει και από το ένταλμα πληρωμής που αναρτήθηκε από το μεικτό ποσό της συμφωνημένης αμοιβής που ήταν 16.500 έγιναν κρατήσεις μόνο 17 ευρώ, γιατί πρόκειται για νομικό πρόσωπο άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ και αποδόθηκαν 16.483 ευρώ.
Σε περίπτωση που το νομικό πρόσωπο-εταιρεία ήταν ελληνικό, η νομοθεσία προβλέπει πρώτα απ’ όλα κράτηση από τον Δήμο Ξάνθης ως φόρου το 20% του συνολικού ποσού, δηλαδή 3.300 ευρώ στη συγκεκριμένη περίπτωση, το οποίο αποδίδεται απευθείας στην Εφορία. Η φορολογία των εταιρειών στην Ελλάδα φτάνει και πάνω από το 40%, ενώ στη Βουλγαρία είναι μόλις στο 10%.
Το ένταλμα πληρωμής του Κέντρου Πολιτισμού για τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Το ένταλμα πληρωμής του Κέντρου Πολιτισμού για τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Οι παράγοντες της δημοτικής αρχής προσπάθησαν να απεκδυθούν των ευθυνών τους, με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Π. Λύρατζη να υποστηρίζει ότι «εμείς δεν επιλέγουμε εταιρείες ή μάνατζερ, επιλέγουμε καλλιτέχνες. Με αυτούς συνεργάζεται ο Β. Παπακωνσταντίνου και είναι απολύτως νόμιμο». Ομως τίθεται και το σοβαρό ηθικό θέμα που δημιουργείται για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Πηγές: ethnos.gr, imerisia.gr