Συμφωνία γιατρών - ΕΟΠΥΥ

Η αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η άμεση καταβολή των ληξιπροθέσμων, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με όλους τους γιατρούς και η κατάργηση των “ληστρικών μέτρων”, όπως τα χαρακτηρίζουν οι γιατροί, του clawback (αυτόματη επιστροφή λόγω υπέρβασης προϋπολογισμού) και του rebate (έκπτωση) ήταν μεταξύ άλλων τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης, του προεδρείου και των μελών του Δ.Σ του ΙΣΑ ,με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, διατυπώθηκαν οι πάγιες θέσεις του ΙΣΑ σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού και τονίστηκε ότι ο Ιατρικός κόσμος δεν θα ανεχτεί τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας , για τους ασφαλισμένους καθώς και την ασυνέπεια του φορέα που έχει οδηγήσει στην οικονομική εξαθλίωση τους παρόχους υγείας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ σημειώνει ότι ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σ. Μπερσίμης, ήταν θετικός στα αιτήματα που διατυπώθηκαν και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογος Αθηνών.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, συμφώνησε για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για όλους τους ιατρούς, μέσω των ιατρικών συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ – αφού προηγηθεί μελέτη – καθώς και για την ανάγκη επανεξέτασης των άδικων μέτρων του clawback και του rebate.

Ακόμη συμφωνήθηκε να υπάρξει κώδικας δεοντολογίας μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΙΣΑ ,μέσω του οποίου θα ελέγχονται οι παραβάτες γιατροί καθώς και ότι δεν θα κοινοποιούνται οι ποινές των γιατρών ,χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση του ΙΣΑ .

«Ο ΙΣΑ είχε από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσει ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια. Η συνεχής υποχρηματοδότηση του έχει οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών,για τους ασφαλισμένους απειλώντας τόσο τη πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ επαναδιατυπώθηκαν οι πάγιες θέσεις του ΙΣΑ, για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητη:

Η αξιοποίηση των διαγνωστικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Η κατάργηση του clawback και του rebate.

Η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ για όλους τους ιατρούς, μέσω των ιατρικών συλλόγων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ και άνοιγμα ιδίως των συμβάσεων στους νέους ιατρούς

Να καταβληθούν τα ληξιπρόθεσμα ποσά που οφείλονται από τα ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για τα έτη 2010,2011,2012 και το 10 % των επισκέψεων των ετών 2012 έως 2015 που ακόμα δεν έχει αποπληρωθεί.

Είναι αναγκαία η εκτέλεση παραπεμπτικών εντός του ιδίου χρονικού διαστήματος είτε σε δημόσια, είτε σε ιδιωτική δομή.

Τα παραπεμπτικά για εξετάσεις και πράξεις που συνταγογραφούνται και είναι εντός διαγνωστικών πρωτοκόλλων να πληρώνονται χωρίς Clawback και Rebate.

Η διαπραγμάτευση για τις αμοιβές θα πρέπει να γίνεται μέσω του Ιατρικών Συλλόγων

Oι συμβάσεις με τα διαγνωστικά εργαστήρια με σκοπό την παροχή προληπτικού ελέγχου θα πρέπει να γίνεται μέσω των Ιατρικών Συλλόγων.

Είναι ανεπίτρεπτη η υποκοστολόγηση των εξετάσεων και πράξεων που διαλύει τα μικρά εργαστήρια προς όφελος των αλυσίδων. Η ανακοστολόγηση θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω προτάσεων των επαγγελματικών και επιστημονικών ενώσεων και των Ιατρικών Συλλόγων. Βάση θα πρέπει να αποτελεί το κόστος ορθολογικά οργανωμένου φορέα.

Να εφαρμοστεί πλήρως το ΦΕΚ Β’ 35/18-1-2015 για τα αριθμητικά όρια.

Ο έλεγχος για την ποιότητα των εργαστηρίων να γίνεται από τις επιτροπές του Ιατρικού Συλλόγου, ώστε να μην υπόκεινται οι φορείς σε περαιτέρω έξοδα για πιστοποίηση ISO.

Ο κωδικός της ανοικτής περίθαλψης για εργαστηριακές εξετάσεις να έχει υποκωδικούς για κάθε κατηγορία εργαστηριακών εξετάσεων όπως βιοχημικές, απεικονιστικές με διαχωρισμό triplex-μαγνητικών-αξονικών πυρηνικής ιατρικής κλπ.