Διαψεύδει η ΕΛ.ΑΣ. τη Die Welt περί «χαλαρότητας» απέναντι σε υπόπτους τρομοκράτες

Κατηγορηματικά διαψεύδουν το δημοσίευμα της Die Welt, που ανέφερε ότι «η Ελλάδα άφησε δύο υπόπτους για τρομοκρατία να περάσουν από τη χώρα αντί να τους συλλάβει» υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως σημειώνουν «κύκλοι» του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, «σε καμία περίπτωση δεν επιτρέψαμε την έλευση από την χώρα μας, ατόμων τα οποία είχαν κόκκινη ένδειξη για συμμετοχή σε τζιχαντζιστική δράση ή επαφές με τον ISIS». Παράλληλα τονίζουν πως «οι φωτογραφίες και τα δακτυλικά αποτυπώματα των 198 προσφύγων που είχαν φτάσει στην Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, είχαν σταλεί στις Γαλλικές αρχές χωρίς ουδέποτε να λάβουν κάποια απάντηση».

Ο μόνος τρόπος τονίζουν, όπως σημειώνει το tovima.gr, να πέρασε από την χώρα μας ύποπτος, «είναι να μας έδωσαν πλαστά στοιχεία διαβατηρίου και αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα Τουρκικά παράλια οπότε ο φάκελος που δημιουργείται από τις Ελληνικές αρχές στηρίζεται στα στοιχεία που δίνουν οι πρόσφυγες», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα της Die Welt, το οποίο επικαλείται πηγές γερμανικών δυνάμεων ασφάλειας, η καταγγελία αφορά δύο άνδρες, έναν Αλγερινό και έναν Πακιστανό, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 10 Δεκεμβρίου σε ένα κατάλυμα προσφύγων στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Οι δύο αυτοί άνδρες είναι ύποπτοι για συμμετοχή τους στον ίδιο κύκλο των τρομοκρατών που διοργάνωσαν τις επιθέσεις στο Παρίσι και έφθασαν στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου, στο ίδιο πλοιάριο με τουλάχιστον δύο από τους μετέπειτα δράστες του Παρισιού.

Με βάση τις γερμανικές πηγές ασφάλειας, που επικαλείται το δημοσίευμα, οι ελληνικές αρχές διαπίστωσαν στη διαδικασία της καταγραφής των δύο ανδρών, ότι τα διαβατήριά τους είχαν καταχωρηθεί στο σύστημα πληροφοριών της Σένγκεν, καθώς αυτά είχαν πέσει λεία στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Αντί, σημειώνει το δημοσίευμα, να συλληφθούν οι δύο ύποπτοι, τους δόθηκε προθεσμία 30 ημερών να εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Επίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, τουλάχιστον ένας από τους μετέπειτα δράστες του Παρισιού είχε πιαστεί στην Ελλάδα με βάση τη λίστα πληροφοριών της Σένγκεν.