Σύλληψη λαθρέμπορου όπλων «διεθνούς εμβέλειας» από ΕΛ.ΑΣ και NSA

Στην καλοστημένη παγίδα της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ – της γνωστής NSA – και των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, έπεσε ένας 49χρονος που θεωρείται ο μεγαλύτερος λαθρέμπορος όπλων παγκοσμίως.

Οι Αρχές εμφανίστηκαν ως «πωλητές» πολεμικών τυφεκίων με διόπτρες για ελεύθερους σκοπευτές, υποστηρίζοντας ότι είχαν δυνατότητες προμήθειας ακόμη πιο εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Ο λαθρέμπορος προέβη σε μία «δοκιμαστική» αγορά των τυφεκίων με διόπτρες, αξίας περίπου 250.000 ευρώ, και επιφυλάχθηκε να κάνει και μεγαλύτερες στο μέλλον.

Το φορτίο, όπως αναφέρει το skai.gr, θα έφθανε με κοντέινερ μέσω Ιταλίας και θα πήγαινε σε αποθήκη στο Ασπρόπυργο, κινήσεις που παρακολουθούσε ο 49χρονος, σύμφωνα με τις οδηγίες που του είχαν δώσει οι «πωλητές». Για την παραλαβή του φορτίου ήρθε στην Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου και στις 8 πήγε στην αποθήκη ουσιαστικά για να παραλάβει το κενό και ελεγχόμενα μεταφερόμενο εμπορευματοκιβώτιο.

Ο συλληφθείς, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, ήταν προμηθευτής όπλων της Χεζμπολάχ, άλλων ένοπλων οργανώσεων της Μέσης Ανατολής, και ομάδων που δρουν σε Ιράν, Ιράκ, Λιβύη και Ουκρανία. Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμούν πως ο 49χρονος μπορεί να ήταν ένας ελεγχόμενος εσωτερικός πληροφοριοδότης (insider), σε παραγγελίες προμήθειας οπλισμού από ένοπλες οργανώσεις.

Στο δωμάτιο του πολυτελούς ξενοδοχείου όπου διέμενε κατασχέθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και κάποια στικ usb, τα οποία θα εξεταστούν από τις αμερικανικές Αρχές προκειμένου να εντοπιστεί το ιστορικό περιήγησης και επαφών του στο διαδίκτυο.