Άνοιξε η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη- Προσαγωγές μεταναστών

Περισσότερες από δέκα προσαγωγές μεταναστών έχουν πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά την επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί, με δυνάμεις των ΜΑΤ να απομακρύνουν τους μετανάστες.

Οι προσαχθέντες, διαφόρων εθνικοτήτων, βρίσκονται στο Α.Τ. Ειδομένης, ενώ νωρίτερα είχαν προσαχθεί τέσσερις δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι βρίσκονταν έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από μισή ώρα. Στο μεταξύ, έχει διακομιστεί στο νοσοκομείο Κιλκίς ένας Ιρανός, ο οποίος φέρεται να έχει υποστεί τραύμα από μαχαίρι.

Η σιδηροδρομική γραμμή έχει ανοίξει, όπως επιβεβαιώνει και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με την οποία επιβατική αμαξοστοιχία θα παραλάβει οικονομικούς μετανάστες από τον καταυλισμό για να τους μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, ενώ από τους 1.200 μετανάστες οι περισσότεροι επιβιβάστηκαν σε 14 λεωφορεία, τα οποία ξεκίνησαν για την Αθήνα, με τελικό προορισμό το γήπεδο του Ταε Κβον Ντο στο Φάληρο. Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία, δύο μηχανές της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κατευθύνονται στα Σκόπια μέσω Ειδομένης για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.

Η επιχείρηση διάνοιξης της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη από δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησε λίγο πριν τις 08.00 το πρωί χωρίς προβλήματα. Τη σιδηροδρομική γραμμή είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες οικονομικοί μετανάστες, στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ, με προορισμό την κεντρική Ευρώπη.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απομάκρυναν τους μετανάστες, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη και δεν επιτρέπεται η πρόσβαση ούτε σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων -με εξαίρεση τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο οποίος βρίσκεται στον καταυλισμό. Στην επιχείρηση συμμετέχει ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς.