Πανελλαδική απεργία στα 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ

Πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 μπροστά από το κτίριο του υπουργείου στη Σταδίου, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Την απεργία προκήρυξε και καλύπτει συνδικαλιστικά η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καθώς οι εργαζόμενοι απασχολούνται στους δήμους με πεντάμηνη σύμβαση, η οποία λήγει στο τέλος του έτους.

Οι λεγόμενοι «πενταμηνίτες» ζητούν ανανέωση του προγράμματος, αλλά η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου κάνει λόγιο για «νομικό κώλυμα», καθώς πρόκειται πρόγραμμα μαθητείας ΟΑΕΔ, χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ και όχι πρόγραμμα εργασίας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, απασχολούνται σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων της χώρας ως εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, παρέχουν ίση εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καλύπτοντας τα κενά σε προσωπικό, με τον μισό σχεδόν μισθό και χωρίς τα βασικά εργασιακά δικαιώματα.