BBC: Η ελληνική αστυνομία επεδίωξε να συλλάβει τον Αμπαούντ αλλά δεν...

Η ελληνική αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει στην Αθήνα τον φερόμενο ως εγκέφαλο της επίθεσης της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, τον Ιανουάριο, στη διάρκεια επιχείρησης που απέτυχε, αναφέρει το BBC επικαλούμενο βελγική πηγή.

Η ίδια πηγή από την βελγική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέφερε στο βρετανικό δίκτυο ότι η επιχείρηση στην Αθήνα ήταν προγραμματισμένη πριν από την επιχείριση στην βελγική πόλη Βερβιέ στις 15 Ιανουαρίου 2015, κατά την οποία εξαρθρώθηκε πυρήνας τζιχανιστών, που σχεδίαζε επιθέσεις. Ωστόσο, το σχέδιο δεν προχώρησε, όπως λέει η πηγή σύμφωνα με το in.gr.

Ο Αμπαούντ φέρεται να κατηύθυνε τον βελγικό πυρήνα τζιχαντιστών μέσω κινητού τηλεφώνου από την Αθήνα, αναφέρει το BBC. Έπεσε νεκρός από τα γαλλικά αστυνομικά πυρά πέντε ημέρες μετά το μακελειό στο Παρίσι.

Το BBC συνεχίζει λέγοντας ότι οι ελληνικές Αρχές βρίσκονταν στα ίχνη του Αμπαούντ, καθώς πίστευαν ότι κατευθύνει τον βελγικό τζιχαντιστικό πυρήνα μέσω κινητού τηλεφώνου από την Αθήνα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο βρετανικό δίκτυο ότι Βέλγος αξιωματικός βρέθηκε στην Αθήνα, για να συντονίσει την έρευνα μαζί με τους Έλληνες συναδέλφους του, πριν από την έφοδο στην πόλη Βερβιέ.

Παραμένει ασαφές, συνεχίζει το BBC, γιατί ή πώς ο Αμπαούντ ξέφυγε από τους Έλληνες και προσθέτει πως οι ελληνικές Αρχές δεν επιβεβαιώνουν καμία λεπτομέρεια. Υπενθυμίζεται ότι δύο ημέρες μετά την έφοδο στην βελγική πόλη Βερβιέ, δηλαδή στις 17 Ιανουαρίου, η ΕΛ.ΑΣ. προσήγαγε υπόπτους από την περιοχή του Παγκρατίου, σε σχέση με τον τζιχαντιστικό πυρήνα στο Βέλγιο. Τότε είχε προσαχθεί και άνδρας πάνω στον οποίο βρέθηκε κινητό τηλέφωνο, με αριθμό που αντιστοιχούσε στον αριθμό που παρακολουθούσαν οι βελγικές Αρχές.

Την επομένη τόσο η βελγική Εισαγγελία όσο και ο Bέλγος Υπουργός Δικαιοσύνης είχαν ανακοινώσει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οιπροσαχθέντες από το Παγκράτι είχαν σχέση με τον τζιχαντιστικό πυρήνα του Βελγίου. Το BBC σημειώνει ότι εκδόθηκε στο Βέλγιο ένας Aλγερινός, αλλά ο Αμπαούντ δεν βρέθηκε.