Βιαιοπραγίες από συνήγορο της Χ.Αυγής κατά ξένου δημοσιογράφου σε διάλειμμα της δίκης

Αποχώρησε από τη δίκη της Χρυσής Αυγής η πολιτική αγωγή, διαμαρτυρόμενη για την άρνηση της προέδρου να αναγνωστεί καταγγελία για περιστατικό που έλαβε χώρα στο διάλειμμα της δίκης και αφορά στην βιαιοπραγία συνηγόρου υπεράσπισης κατά ξένου δημοσιογράφου που καλύπτει τη δίκη και μίας Ελληνίδας πολίτη.

Με την επανάληψη της διαδικασίας, μετά τη μεσημεριανή διακοπή, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Θανάσης Καμπαγιάννης ζήτησε τον λόγο προκειμένου να προβεί σε καταγγελία για το περιστατικό σε βάρος αλλοδαπού δημοσιογράφου και νεαρής γυναίκας, που υποστηρίζουν ότι χειροδίκησε σε βάρος τους ένας συνήγορος υπεράσπισης.

Η πρόεδρος είπε στον κ. Καμπαγιάννη πως η καταγγελία του δεν θα καταχωρηθεί εάν αφορά γεγονός που έλαβε χώρα κατά τη διακοπή της διαδικασίας. Όταν εκείνος της είπε πως πράγματι η καταγγελία του αφορά περιστατικό εκτός χρόνου συνεδρίασης, η πρόεδρος τού υπέδειξε να κάνει την καταγγελία προφορικά και σύντομα και γυρνώντας προς τον γραμματέα είπε: «Ο κ. γραμματέας δεν θα κρατάει πρακτικά, αν δεν το πω εγώ».

Ο κ. Καμπαγιάννης είπε στο δικαστήριο ότι συνέβη «θλιβερό και βίαιο περιστατικό ξυλοδαρμού και προπηλακισμού σε βάρος Γερμανού πολίτη που καλύπτει δημοσιογραφικά τη δίκη και Ελληνίδας πολίτη που βρίσκεται εδώ για να παρακολουθεί τη δίκη. Ο γνωστός κ. Καρυδομάτης (σ.σ. συνήγορος υπεράσπισης) σφαλιάρισε δύο πολίτες, επισφραγίζοντας τις συνθήκες τραμπουκισμού της εγκληματικής οργάνωσης».

Η πρόεδρος, όπως αναφέρει το imerisia.gr, πατώντας έντονα το ηλεκτρονικό κουδούνι, τού επανέλαβε ότι η δήλωσή του δεν πρόκειται να καταγραφεί στα πρακτικά. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία, ενώ η πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «θα συνιστούσα να μην αποχωρήσετε, έχετε τον λόγο τώρα να ρωτήσετε τη μάρτυρα, θα παρακαλούσα να μην χρονοτριβήσετε, θα έρθουν αποφυλακίσεις και σεις θα πείτε πως το δικαστήριο καθυστέρησε».

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Ανδρέας Τζέλης είπε στην πρόεδρο πως από την πρώτη ημέρα έναρξης της δίκης υπήρξαν βίαια περιστατικά σε βάρος μαρτύρων και σε έντονο τόνο, συνέχισε: «Δεν μπορεί η πολιτική αγωγή να μην καταγγέλλει περιστατικά βίας, επειδή θα βγει τον Φλεβάρη ο Ρουπακιάς». Η πρόεδρος συνέχισε τις συστάσεις, χτυπώντας το κουδούνι, ωστόσο η πολιτική αγωγή αποχώρησε σύσσωμη από την αίθουσα.

Την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, θα συνεχιστεί η δίκη της Χρυσής Αυγής καθώς με την επανάληψη της διαδικασίας, η μάρτυρας Παρασκευή Καραγιαννίδου, την οποία κάλεσε η πρόεδρος, δήλωσε ότι δεν αισθάνεται καλά και επιθυμεί τη διακοπή της κατάθεσής της.

Η πολιτική αγωγή δεν βρισκόταν στο δικαστήριο, ενώ από την πλευρά της υπεράσπισης δηλώθηκε ότι θα είναι καλύτερα να διακοπεί η κατάθεση, για την επόμενη συνεδρίαση. Μάλιστα, η πρόεδρος σχολίασε τη δήλωση αυτή των συνηγόρων των κατηγορουμένων, λέγοντας: «αν δείχνατε τέτοιο πνεύμα και σε άλλα…»