Κατηγορηματικά διαψεύδει το Λιμενικό δημοσιεύματα για βύθιση βάρκας προσφύγων

Το Λιμενικό διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα ξένου Τύπου, και συγκεκριμένα τουρκικών εφημερίδων, και χαρακτηρίζει προϊόν μοντάζ βίντεο που -σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα -φέρεται να δείχνει Έλληνα λιμενικό να επιχειρεί να τρυπήσει λέμβο που μεταφέρει πρόσφυγες με τον γάντζο κόρακος.Άλλωστε, όπως είχε ήδη από την Παρασκευή επισημάνει το in.gr, πηγές του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής χαρακτήριζαν «αστειότητες» και «ανάξιο διάψευσης» δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet».

Το Λιμενικό σημειώνει, όπως αναφέρει tovima.gr, ότι είναι «τουλάχιστον αντιφατικό να εγκαλείται το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ότι δήθεν ακολουθεί τέτοιες πρακτικές, οι οποίες δεν συνάδουν με τις αξίες και τον πολιτισμό μας και είναι απολύτως κατακριτέες, τη στιγμή μάλιστα που το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα έχει διασώσει μέσα από τη θάλασσα περίπου 90.000 πρόσφυγες, σε εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης». Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, το θέμα έθεσε στον έλληνα ομόλογό του, αντιναύαρχο Αθανάσιο Αθανασόπουλο, ο αρχηγός της τουρκικής Ακτοφυλακής, υποναύαρχος Χακάν Ουστέμ, με παραινέσεις του για πιο σωστή συμπεριφορά από τους έλληνες λιμενικούς.

Το Λιμενικό διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έλαβαν χώρα διάλογοι μεταξύ των Αρχηγών των δύο Ακτοφυλακών Ελλάδας και Τουρκίας όπως παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου. «Οι Τούρκοι διαψεύδονται από μόνοι τους, καθώς το βίντεο δείχνει τον Έλληνα λιμενικό να προσπαθεί απλά να τραβήξει κοντά του τη λέμβο με τους πρόσφυγες, για να τους διασώσει» αντιτείνουν ελληνικές λιμενικές πηγές.

Η λήψη του βίντεο, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τα καρέ που δημοσιεύτηκαν, έγινε από το πλήρωμα τουρκικού σκάφους, που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε απόσταση αναπνοής από το πλοίο του Λιμενικού, ενώ άλλες σε άλλες σκηνές του επίμαχου βίντεο οι λήψεις των ίδιων σκηνών φαίνεται να έγιναν από μεγαλύτερη απόσταση και με όργανα νυχτερινής όρασης.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας βίντεο που απεικονίζει το πλήρωμα σκάφους της τουρκικής Ακτοφυλακής να καταβρέχει με μάνικες λέμβο με δεκάδες πρόσφυγες.

Ακολουθεί το επίμαχο βίντεο: