Κομισιόν: Το μεταφορικό σύστημα της Ελλάδας κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις

Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσεται το μεταφορικό σύστημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική μελέτη της Κομισιόν, μεταξύ των 29 κρατών – μελών της Ε.Ε. Η Ρουμανία, η Πολωνία, η Ελλάδα και η Ιταλία καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις, ενώ στον αντίποδα, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Δανία εμφανίζουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Για την κατάρτιση των αποτελεσμάτων, λήφθηκαν υπόψη η εσωτερική αγορά (περιλαμβάνονται δείκτες σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρομικών μεταφορών, εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις σχετικά με παραβιάσεις του ενωσιακού δικαίου και το ποσοστό μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο των οδηγιών της ΕΕ για τις μεταφορές), οι επενδύσεις και οι υποδομές (περιλαμβάνονται η ποιότητα των υποδομών για τους διάφορους τρόπους μεταφοράς και τα ποσοστά ολοκλήρωσης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

Επίσης, η Κομισιόν εξέτασε την ενεργειακή ένωση και καινοτομία (περιλαμβάνονται το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κατανάλωση καυσίμων, τα νέα οχήματα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα και ο χρόνος που αναλώνουν οι οδηγοί στην κυκλοφοριακή συμφόρηση) και το ανθρώπινο δυναμικό (περιλαμβάνονται η οδική και η σιδηροδρομική ασφάλεια, οι γυναίκες που εργάζονται στον τομέα των μεταφορών και η ικανοποίηση των καταναλωτών με τους διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς).

Η αρμόδια Επίτροπος, Βιολέτα Μπουλτς, όπως αναφέρει το naftemporiki, αν και χαιρέτισε την πρόοδο των χωρών της Ε.Ε. στον κλάδο των μεταφορών, υπογράμμισε την ανάγκη επίσπευσης των προσπαθειών, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βελτιωθεί η βιωσιμότητά του συστήματος.

Επιχορήγηση 500 εκατ. ευρώ για σιδηροδρομικά έργα στην Ελλάδα

Τέσσερις συμφωνίες επιχορήγησης (Grant Agreements), με συνολικό ποσό 500,2 εκατ. ευρώ, για έργα αναβάθμισης υποδομών μεταφορών, μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), υπέγραψαν το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας της «Innovation and Networks Executive Agency» (ΙΝΕΑ).

Τα τέσσερα έργα για τα οποία υπεγράφησαν οι συμφωνίες επιχορήγησης έχουν συνολικό προϋπολογισμό 725,7 εκατ. ευρώ και αφορούν στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα:

  • ολοκλήρωση της νέας διπλής, ηλεκτροδοτούμενης σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας Τιθορέα-Λιανοκλάδι – Δομοκός, 106 χιλιομέτρων, προϋπολογισμού 430,3 εκατ. ευρώ
  • κατασκευή της σιδηροδρομικής υποδομής στο τμήμα Ροδοδάφνη – Ψαθόπυργος της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Αθηνών – Πατρών, προϋπολογισμού 290,6 εκατ. ευρώ
  • μελέτες αναβάθμισης της υποδομής στα τμήματα της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ
  • νέα μονή σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Θεσσαλονίκης – Αμφίπολη – Νέα Καρβάλη (φάση μελετών), προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η κοινοτική συνδρομή για τα τέσσερα έργα μέσω του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» είναι πέραν των προβλεπόμενων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Τα έργα έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ανταγωνιστικής διαδικασίας, σε συνέχεια της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων μεταφορών για χρηματοδότηση από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», γνωστού ως CEF (Connecting EuropeFacility), η οποία δημοσιεύτηκε από την Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι σχετικές προτάσεις υποβλήθηκαν από τις ελληνικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2015.

Τις συμφωνίες επιχορήγησης υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης με τον διευθυντή της INEA, Ντιρκ Μπέκερς, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, όπως σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του: οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες συνεχίζουν την προσπάθεια για τη διασφάλιση πρόσθετων πόρων για τη χώρα από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», στο πλαίσιο νέων προσκλήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού η Κομισιόν προάγει την στοχευμένη επένδυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις υποδομές μεταφορών με κύριο στόχο την ανάπτυξη, την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς, την άρση της απομόνωσης, τη μείωση των ρύπων και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

«Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο για τη φάση υλοποίησης αυτών των ελληνικών έργων, τα οποία έχουν υψηλή ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Η INEA θα διασφαλίσει ότι για τα επόμενα έτη θα υπάρξει έγκαιρη και εντός του προϋπολογισμού πρόοδος, με στενή παρακολούθηση κάθε έργου, έτσι ώστε να υλοποιούμε τις βελτιώσεις αυτών των υποδομών ζωτικής σημασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις» δήλωσε ο διευθυντής της INEA.