Μαζική και ήρεμη η πορεία στην αμερικανική πρεσβεία - Μικροεπεισόδια στα Εξάρχεια

Μαζική ήταν η συμμετοχή στην πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου η οποία ήταν, σύμφωνα με τις αρχές, μία από τις ογκωδέστερες των τελευταίων χρόνων. Κύλησε ήρεμα, υπό την παρουσία χιλιάδων αστυνομικών, και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Τρίτης με τα τελευταία μπλοκ διαδηλωτών να περνούν μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία.

Η αιματοβαμμένη σημαία της εξέγερσης έφτασε μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία περίπου 3.30 ώρες νωρίτερα, καθώς ομάδα φοιτητών που φαίνεται ότι πρόσκειται στην ΠΑΣΠ και την έχει στην κατοχή της τα τελευταία χρόνια λόγω μη σύγκλησης του συμβουλίου της ΕΦΕΕ, πραγματοποίησε χωριστά την πορεία ξεκινώντας νωρίτερα από τα υπόλοιπα μπλοκ των διαδηλωτών. Μπροστά στην πρεσβεία οι νεολαίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, στη συνέχεια δίπλωσαν τη σημαία και αποχώρησαν.

Την πρεσβεία φύλασσαν δυνάμεις των ΜΑΤ. Νωρίτερα, οι νέοι που συνόδευσαν τη σημαία σταμάτησαν μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία, όπου έκαναν μια στάση ολίγων λεπτών ως φόρο τιμής στους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι.

Στην αρχή της πορείας, στην πλατεία Κλαυθμώνος υπήρξε μικρή ένταση, όταν ο κ. Λαφαζάνης και ο κ. Στρατούλη επιχείρησαν να μπουν στην πορεία. Δέχθηκαν φραστικές επιθέσεις από αντιεξουσιαστές και αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν προσωρινά για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

politexneio - poreia

Μπροστά στη γαλλική πρεσβεία σταμάτησε ως φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών κτυπημάτων στο Παρίσι, και ο Σύλλογος Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων που βρίσκεται στην κορυφή της πορείας του Πολυτεχνείου. Ο Σύλλογος ηγείται της πορείας με πανό όπου αναγράφεται «Αντίσταση για πάντα στον Φασισμό».

Στην πορεία για την 42η επέτειο του Πολυτεχνείου συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων και η Λαϊκή Ενότητα, που είχε προσυγκέντρωση στην οδό Σταδίου, στη συμβολή με την οδό Σανταρόζα.

«Το Πολυτεχνείο ζει», «Ο Τεμπονέρας ζει» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή. Ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή» είναι τα κύρια συνθήματα που ακούγονται στη φετινή, 42η πορεία του Πολυτεχνείου. Συγχρόνως, έχουν προστεθεί πολλά συνθήματα κατά ενδεχόμενης ανάμειξης της Ελλάδας σε επίθεση στη Συρία. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα που ακούγεται από φοιτητές «Φονιάδες των λαών, ιμπεριαλιστές, οι βόμβες σας γεννάνε τους τζιχαντιστές».

polytexneio-poreia-apo-psila-

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην πορεία συμμετείχαν περισσότεροι από 20.0000, εκ των οποίων οι μισοί σχεδόν ήταν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ το οποίο έκανε σχεδόν χωριστή πορεία. Η αποχώρηση όλων των διαδηλωτών έγινε συντεταγμένα προς τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της πορείας το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ το έκανε με τη συνοδεία δυνάμεων των ΜΑΤ καθώς υπήρξαν κρούσματα λεκτικής βίας σε βάρος του.

Πριν την έναρξη της πορείας για το Πολυτεχνείο, από αστυνομικούς σε ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας, συνελήφθησαν δυο άτομα για κατοχή φωτοβολίδων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Ώρα μετά την ολοκλήρωση της πορείας και τη διάλυση των περισσότερων διαδηλωτών,  επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή των Εξαρχείων όπου νεαροί πέταξαν πέτρες και μολότοφ εναντίον των ΜΑΤ, ενώ έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμάτων. Πρόκειται για ομάδα το πολύ 150-200 νεαρών που έφθασαν στην πλατεία Εξαρχείων, έστησαν αυτοσχέδια οδοφράγματα και στη συνέχεια κινήθηκαν εναντίον των διμοιριών των ΜΑΤ κοντά στο υπουργείο Πολιτισμού και στην οδό Στουρνάρη.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών.  Ο πετροπόλεμος συνεχίζεται ανά χρονικά διαστήματα στα στενά των Εξαρχείων και ιδιαίτερα στην οδό Στουρνάρη.

Πηγές: in.gr, naftemporiki.gr, real.gr, ethnos.gr