Πέντε άγνωστοι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε φουσκωτές βάρκες με πρόσφυγες

Πέντε άγνωστοι με κουκούλες που βρίσκονταν πάνω σε ταχύπλοο επιτέθηκαν εν πλω σε φουσκωτές βάρκες με πρόσφυγες και κατέστρεψαν τις μηχανές τους την Παρασκευή το πρωί, στη θαλάσσια περιοχή του Μολύβου, όπως αναφέρει το lesvospost.gr.  Το συμβάν εκδηλώθηκε στις 9 το πρωί  στα διεθνή ύδατα μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας και για οκτώ ώρες οι βάρκες με τους πρόσφυγες ήταν ακυβέρνητες με ορατό τον κίνδυνο ανατροπής τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες εθελοντών, αρκετοί ήταν οι πρόσφυγες που έπεσαν στη θάλασσα και προσπάθησαν να σπρώξουν τις βάρκες προς τις ακτές κολυμπώντας. Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετείχε και η Τούρκικη Ακτοφυλακή καθώς ο μεγαλύτερος αριθμός από γυναίκες και παιδιά μεταφέρθηκαν στις ακτές της Τουρκίας.

Ο Βέλγος Peter N. Bouckaert ανάρτησε στο Facebook φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν Ισπανούς ναυαγοσώστες να τραβάνε μια από τις τέσσερις πλαστικές λέμβους προς τις ακτές της Λέσβου με τους άνδρες που είχαν πέσει νωρίτερα στη θάλασσα.

Η καταγγελία έγινε από τον Βέλγο Peter N. Bouckaert (διευθυντής Εκτάκτων Αναγκών για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ένας εμπειρογνώμονας σε περιπτώσεις ανθρωπιστικών κρίσεων, είναι υπεύθυνος για το συντονισμό ανταπόκριση του οργανισμού σε μεγάλους πολέμους και άλλες κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων) που αυτό το καιρό προσφέρει τις υπηρεσίες του στο βόρειο τμήμα του νησιού. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι κουκουλοφόροι ήταν Έλληνες ακροδεξιοί.