Συλλήψεις ατόμων για μετακίνηση μεταναστών χωρίς έγγραφα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας διευκόλυναν την παράνομη είσοδο και έξοδο αλλοδαπών προς και από την Ελλάδα, με τελικό προορισμό χώρες της κεντρικής Ευρώπης προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές. Συνολικά συνελήφθησαν στην Αττική δώδεκα αλλοδαποί μέλη της οργάνωσης, ενώ εντοπίσθηκαν τρία διαμερίσματα εντός των οποίων είχαν εγκατασταθεί πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατάρτισης πλαστών εγγράφων.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν την Κυριακή μετά από οργανωμένη επιχείρηση εννέα υπήκοοι Πακιστάν, ένας υπήκοος Αιγύπτου, ένας υπήκοος Ιράκ και μία υπήκοος Συρίας. Μετά από πολυήμερη έρευνα της αστυνομίας διακριβώθηκε η ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης με τη μορφή εγκληματικού δικτύου συνεργαζόμενων υποομάδων τα μέλη της οποίας συγκροτήθηκαν τουλάχιστον από το Μάιο του 2015, με σκοπό τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου και εξόδου, προς και από το ελληνικό έδαφος αλλοδαπών.

Τα μέλη του εγκληματικού δικτύου φέρονται να συγκρότησαν έξι συνεργαζόμενες υποομάδες, οι οποίες είχαν ως επίκεντρο την ομάδα που αναλάμβανε τις πλαστογραφίες, οικοδομώντας έναν πολύπλοκο μηχανισμό. Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους, ήταν το γεγονός ότι εφοδίαζαν τα φουσκωτά σκάφη με μικρή ποσότητα καυσίμων, προκειμένου να ακινητοποιηθούν μεσοπέλαγα και να εντοπισθούν από τις ελληνικές λιμενικές αρχές οι οποίες θα τα οδηγούσαν με ασφάλεια στην Κω.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των συνεργών τους συνεχίζεται.